Advocaat Lynn

Hallo,

Wanneer ouders uit elkaar gaan, heeft dit vanzelfsprekend een gevolg op de woonplaats van minstens één van hen. Ik krijg dan vaak de vraag of zij vrij zijn te gaan wonen waar ze willen of daarbij nog steeds rekening moeten houden met de andere ouder.

Diezelfde vraag wordt vaak ook enige tijd later gesteld, bv. wanneer de gescheiden ouder wil gaan samenwonen met een nieuwe partner of wanneer de gescheiden ouder een andere tewerkstelling vindt verder van zijn woonplaats.

Het antwoord op de vraag is niet eenduidig. Er zijn een aantal parameters:

  • Oefenen de ouder het ouderlijk gezag gezamenlijk uit?
  • Welke verblijfsregeling is er: wanneer verblijven de kinderen bij elke ouder?
  • Is de huidige verblijfsregeling nog realistisch en haalbaar na de verhuis?
  • Wat is het verschil van afstand en verplaatsingstijd tussen de oude en de nieuwe woonplaats van de ene ouder en de woonplaats van de andere ouder?
  • Wat is de afstand en verplaatsingstijd tot de school en hobby’s van de kinderen?
  • Wat is de reden van de verhuis?
  • Heeft de verhuis een impact op de verplaatsingskosten en zo ja, wie draagt die?

In de rechtspraak bestaat een tendens om de ouder die de afstand creëerde, zonder overleg en akkoord van de andere ouder, de gevolgen ervan te laten dragen. Zo oordeelde de rechtbank bijvoorbeeld dat de ouder die door de verhuis naar een dorp 150 km verderop, de week-week-regeling onmogelijk had gemaakt en daardoor nog slechts aanspraak kon maken op een verblijf van de kinderen bij haar gedurende één weekend per maand en de helft van de schoolvakanties.

Om onaangename verrassingen te vermijden, is voorafgaand overleg met en akkoord van de andere ouder aldus noodzakelijk.

Overweeg je een verhuis? Ik kan je als advocaat adviseren en helpen om het gesprek te starten, of als bemiddelaar jullie samen begeleiden tot een regeling die voor beide aanvaardbaar is. Aarzel niet me te contacteren voor een afspraak (011/19.40.41, 0493/25.45.31 of info@lynnmeeuwissen.be) of boek rechtstreeks een afspraak via mijn website (www.lynnmeeuwissen.be).

Tot volgende maand,

Lynn