Het Zwerfboekenstation van Evy Hoeben heeft veel succes

Budel-Dorplein – Hier en daar verschijnen in de voortuinen minibiebs: kleine kastjes die vol staan met boeken. Je kunt die boeken gratis meenemen en lezen. Je mag ze daarna terugbrengen, of ruilen of houden en aan anderen doorgeven. Eén van die fraaie kastjes staat aan Stationsweg 102. Een zeer enthousiaste Evy Hoeben vertelt hoe ze er toe gekomen is.

Tekst en beeld Evert Meijs

“Ik kwam in het begin van de coronatijd iets tegen over kinderzwerfboeken.nl . Die hebben op verschillende locaties boeken voor kinderen staan. Ik werk zelf met kinderen, dus ik weet hoe belangrijk het is dat de jeugd lekker gaat lezen. En vooral dat ze boeken vrijblijvend kunnen halen.” Evy Hoeben legt uit dat ze zelf ook kinderen heeft. “En op een gegeven moment zijn ze uit die boeken gewoon uit.” zo vertelt ze. Ze vindt het leuk om ze na gebruik te kunnen laten zwerven. Vanuit dit standpunt gaat ze op informatie uit bij Kinderzwerfboeken.nl om te horen hoe het werkt. “Je krijgt dan een startpakket met een aantal boeken. Je kunt er ook de boeken bijzetten die je zelf al  thuis hebt staan.” De initiatiefneemster laat weten dat er wel enkele voorwaarden aan verbonden zijn om een minibieb te starten via Kinderzwerfboeken.nl. Zo mogen de boeken niet te oud zijn, mogen ze niet beschadigd zijn en ze moeten zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Bovendien moet duidelijk te zien zijn dat het om een zwerfboekenkast gaat. Ze schrijft zich in bij de organisatie, ontvangt veel informatiemateriaal, bestelt een boekenpakket en vindt een leuke kast op Marktplaats. Er komt een plaatje bovenop met de tekst Zwerfboeken Station, gemaakt door vrienden van de familie Hoeben. 

Elk boek krijgt een sticker, zodat het herkenbaar blijft als zwerfboek. Er zijn ook stickers beschikbaar om de boeken van een code te voorzien, zodat op internet te zien is waar de boeken naar toe zwerven. Maar Evy volgt haar boeken niet, want dat geeft haar te veel werk. Ze maakte eerder  voor haar bieb al reclame op de basisschool.

“In het begin heb ik ook in het plaatselijke blaadje van Dorplein een stukje geschreven over de opstart van de minibieb. Toen stonden er ook nog boeken voor volwassenen in, maar dat was geen succes.” Intussen worden er heel veel boeken aangeleverd aan de Stationsweg. De kelder bij Evy Hoeben puilt uit van de grote hoeveelheid exemplaren. “Twee kledingkasten volledig vol!” zegt de uitbundig. “Blijkbaar zijn er heel veel mensen die boeken kwijt willen. Toch probeer ik er regelmatig nieuwe boeken in te zetten totdat ik weer een mailtje krijg van de organisatie dat ze opnieuw een serie boeken willen toezenden. Meestal is zo’n pakket gratis, soms kost het vijftien euro. Maar dat vind ik niet erg, ik vind het leuk om te doen. Ik ben er gewoon lekker mee bezig.” Blijkbaar zitten er volgens haar ook gloednieuwe boeken bij, rechtstreeks van de uitgeverij.

Kinderboekenweek

Op dit moment vindt Evy dat het goed gaat met de minibieb. Ze ziet regelmatig mensen langskomen die dan even terug komen en geïnteresseerd komen kijken. Vaak komen kinderen boeken halen en weer terug brengen. “In het begin was ik er wel een beetje bang voor of het zou gaan lukken. Maar ik merk dat er veel boeken weer terug komen. Ook blijft een aantal boeken weg, maar die kunnen misschien wel weer in een ander boekenstation gezet zijn, of zijn doorgegeven.” Als pedagogisch professional  werkt Evy veel met kinderen en weet ze als geen ander hoe belangrijk het is dat de jeugd vaak leest. Op dus naar de kinderboekenweek, die op 5 oktober van start gaat.