Word Taalmaatje

Cordaad Welzijn ondersteunt in Cranendonck anderstaligen bij het beter leren van de Nederlandse taal en ook Nederlanders die moeite hebben met lezen en schrijven kunnen daarvoor bij Cordaad terecht. Cordaad Welzijn doet dit vanuit het Digitaalhuis Cranendonck. 

We zijn op zoek naar mensen die als vrijwilliger mensen willen helpen die niet volledig de Nederlandse taal beheersen. Als taalmaatje ondersteun je één-op-één iemand, bij hem of haar thuis of bijvoorbeeld in de bibliotheek. Maximaal 1x in de week voor ongeveer 2 uur.

Je kunt denken aan hoog opgeleide vrouwen uit alle delen van de wereld, die maar wat graag beter Nederlands leren spreken. Of denk aan ouderen die individueel ondersteuning nodig hebben bij het leren omgaan met hun tablet of laptop. Of anderstalige kinderen die moeite hebben met begrijpend lezen en daardoor met andere vakken op school ook moeite hebben. Er is van alles mogelijk. 

We vragen van vrijwilligers affiniteit met mensen die hulp nodig hebben bij de taal. We bieden ondersteuning middels trainingen en vrijwilligersbijeenkomsten en er is allerlei materiaal beschikbaar. Als vrijwilliger ben je verzekerd, je kunt je eigen tijd indelen en we zorgen voor waardering voor je inzet. 

Er start een training van 4 bijeenkomsten op 22 september van 13.00u tot 16.30u in De Borgh, de andere data zijn 6 en 20 oktober en 17 november. De onderwerpen zijn achtergrond en doelgroep (over NT1 en NT2 leerders),  begeleiden bij lezen (over de rol en mogelijkheden van taalvrijwilligers bij lezen), begeleiden bij schrijven (over de rol en mogelijkheden van taalvrijwilligers bij schrijven) en spreekvaardigheid NT2 (over o.a. feedback geven en leren spreken bij NT2). Je sluit de training af met een certificaat.

Interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan of in ieder geval eerst de training te volgen? Neem dan contact op met Carrie van Hoef, Cordaad Welzijn via 06-10208470 of carrievanhoef@cordaadwelzijn.nl.