Wereldpremière van nieuwe compositie Pássaro do Paraíso van Carla Maffioletti door Heritage Sinfonietta

WEERT – In deze nieuwe meeslepende voorstelling neemt sopraan Carla Maffioletti ons mee naar Brazilië, haar vaderland. Samen met de musici van Heritage Sinfonietta o.l.v. dirigent Martijn Pepels brengt ze een muzikale ode aan het Amazonegebied. Dit doen ze in de vorm van een gloednieuwe compositie geïnspireerd op Braziliaanse ritmes en op een bijzondere paradijsvogel: pássaro do paraíso. Opvallend is de samenwerking met haar broer, rapper Nitro Di, die een bekende rapper in Brazilë is. Aangevuld met prachtige animaties van de Limburgse beeldend kunstenares Moniek op den Camp belooft het een bijzondere avond te worden waarin muziek, woord én beeld bij elkaar komen op een manier die raakt.

Na de avant-première in de Maaspoort Venlo op zaterdag 17 september gaat de voorstelling in wereldpremière op zondagmiddag 18 september in het Munttheater in Weert.

Carla schreef deze compositie tijdens de lock downs. Het schrijven van de muziek en de libretto heeft haar kracht en hoop gegeven in de voor veel artiesten vaak uitzichtloze tijden tijdens corona. Het is dan ook een compositie van hoop geworden.

Het verhaal

Deze symfonische fabel begint met de creatie van de Amazonerivier, de vrucht van de verboden liefde tussen de zon en de maan. De harmonie van de natuur is mooi en vredig totdat hebzucht het woud verbrandt en verwoest. In deze vernietigende omgeving vinden we een vogel, Ara. Hij is erg verdrietig en verliest daardoor zijn kracht om te vliegen. Op dat moment ontmoet hij Curupira, gespeeld door rapper Nitro Di. Deze moderne versie van  de legende van de beschermer van het bos, zal Ara helpen een boom te vinden voor zijn nieuwe huis. Eindelijk verschijnt Lua (sopraan Jutta Maria Böhmert), de glorieuze maan die het pad zal verlichten en Ara de takken zal laten zien van een bos dat herboren zal worden. Dit geeft de vogel weer hoop en met behulp van een lied begint hij de kracht in zijn vleugels weer te voelen en start opnieuw te geloven in de toekomst.

Carla Maffioletti

De in Horn woonachtige, Braziliaanse sopraan Carla Maffioletti staat internationaal bekend als een veelzijdig zangeres, gitarist en producer. Ze groeide op in Porto Alegre in Brazilië en studeerde gitaar aan de Federale Universiteit van Rio Grande do Sul. Ze vertrok vervolgens naar Maastricht om daar bij Mya Besselink klassieke zang te studeren. Ook kreeg ze lessen van de wereldberoemde Amerikaanse sopraan Reri Grist. Carla Maffioletti is vooral bekend als voormalig zangsoliste bij het Johann Strauss Orkest van André Rieu, waarmee ze circa 120 concerten per jaar gaf. Daarnaast heeft ze jarenlang bij verschillende operahuizen en theaters gewerkt, waaronder het Luzerner Theater en het Stadttheater Giessen in Duitsland.

Heritage Sinfonietta

Heritage Sinfonietta is een gloednieuw Limburgs kamerorkest, opgericht door dirigent Martijn Pepels. Het orkest wil het professionele aanbod aan uitvoeringen van (klassieke) muziek in Limburg verbeteren en door de gehele provincie verspreiden. Het orkest presenteert kwalitatief hoogwaardige programma’s op een laagdrempelige manier, en werkt samen met solisten uit uiteenlopende genres. Op deze manier komt Heritage Sinfonietta tot verrassende samenwerkingen en nieuw cultureel aanbod.

Rapper Nitro Di

Het is in huize Maffioletti altijd een vreemde combinatie als ze beiden in Brazilië zijn. Een klassiek geschoolde sopraan en een stoere rapper. Terwijl Carla haar aria’s repeteert, componeert en repeteert haar broer zijn eigen repertoire. Beiden hadden nooit gedacht dat ze nog eens samen zouden werken in een voorstelling. De stoere rapper Nitro Di vertolkt overtuigend en op een hedendaagse wijze de rol van Curupira (een mythologisch wezen uit de Braziliaanse folklore). Voor deze cross-over met hiphop, componeerde en zong hij niet alleen dit rap-recitatief, maar filmde ook de clip. 

Samengesteld projectkoor onder leiding van dirigent Hilde Ubben

Speciaal voor deze voorstelling is een selectie van de beste zangers uit diverse koren gevraagd om mee te werken aan de uitvoeringen.

Moniek op den Camp is in 2017 afgestudeerd aan de kunstacademie in Maastricht, richting Fine Arts and Design in Education. Sindsdien is ze docent beeldende vorming/CKV op een middelbare school en geeft ze creatieve projecten op basisscholen. Naast lesgeven maakt ze zelf beeldend werk: Moniek schildert realistische portretten van mens en dier en maakt illustraties voor een kinderboek. Wanneer ze even niet bezig is met de beeldende kunst, dan speelt ze op hoog niveau mandoline in ensembles en trio’s.

TheaterDichtbij

Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt door TheaterDichtbij. Deze samenwerking van de Noord- en Midden-Limburgse theaters heeft dit nieuwe Limburgse kamerorkest omarmd. Samen bieden zij aan de concerten en educatieve concerten van Heritage Sinfonietta een podium, ondersteuning in techniek, promotie en repetitieruimten.

Trees for all – Samen voor de natuur

Met dit project willen Heritage Sinfonietta en Carla Maffioletti speciale aandacht vragen voor het behoud van de natuur en onze leefomgeving. In samenwerking met enkele natuurorganisaties zetten zij zich met dit project in voor een betere wereld. Voor het publiek bestaat de mogelijkheid om een donatie te doen die bestemd is voor bosbehoud en de aanplanting van nieuwe bomen.

Making off film: https://www.youtube.com/watch?v=NZ-3F29jYe8&t=1s