Muziekkapel Zum Grünen Kranz terug van weggeweest

SOERENDONK – Liefhebbers Tsjechische folkloristische blaasmuziek, oftewel Egerländer-muziek komen in oktober aan hun trekken. De heropgerichte muziekkapel Zum Grünen Kranz toert dan door Cranendonck.

Door Roy de Leijer

Muziekkapel Zum Grünen Kranz werd begin dit jaar opnieuw opgericht. De kapel staat weer onder leiding van kapelmeester en dirigent Henk van Moorsel uit Soerendonk. 

Zum Grünen Kranz telt een twintigtal muzikanten. Ze komen uit Cranendonck en de omliggende dorpen. Het zijn geroutineerde muzikanten die vaak ook lid zijn van andere muziekverenigingen. Iedere zaterdagmorgen wordt er gerepeteerd in gemeenschapshuis Den Donck in Soerendonk. “Zo’n negentig procent van onze leden is dan steevast aanwezig”, vertelt bestuurslid Jan van Mierlo, die zelf helemaal vanuit Duitsland koers heeft gezet naar Soerendonk. Van Mierlo maakt zelf geen deel uit van het orkest. Wel is hij een groot liefhebber van Egerländer-muziek.

Egerländer-muziek is afkomstig uit het Egerland, een regio in Tsjechië. De muziekstijl is vergelijkbaar met de folkloristische volksmuziek in Oostenrijk en Zuid-Duitsland. “In Duitsland worden de concerten massaal bezocht door jong en oud”, weet Van Mierlo.

De muziekkapel Zum Grünen Kranz heeft zich ten doel gesteld de Egerländer-muziek actief te promoten in de regio Cranendonck en omgeving. Ze wil de muziek weer onder de mensen brengen.

In Nederland heeft de Egerländer-muziek zijn intrede gedaan in de jaren 70 van de vorige eeuw. Dirigent Henk van Moorsel: “Vakantiegangers hoorden de muziek in het buitenland en brachten het mee terug naar Nederland.” Veel Egerländer-kapellen zijn dan ook in die tijd opgericht, vaak als onderdeel binnen een muziekvereniging met een harmonieorkest. Later zijn ze uitgegroeid tot volwaardige muziekkapellen. 

In Nederland wordt Egerländer-muziek vaak verward met tiroler- of hoempapa-muziek, maar dat klopt niet, aldus Van Mierlo. Hij vermoed dat dit komt door carnaval en de komst van de Oktoberfeesten in Nederland, waar vaak schlager- of hoempapamuziek te horen is.

De muziek bestaat grotendeels uit marsen, walsen en polka’s. Van Mierlo: “Het is zachte, vrolijke en romantische muziek, die veel mensen nog uit hun jeugd kennen. Het gaat op-en-neer. Soms gaat het volume flink omhoog. Iedere muzikant, soms individueel, komt aan bod.” Van Moorsel vult aan: “We willen de zaal in beweging krijgen.” Hij geeft aan dat de kapel altijd nieuwe aanwas gebruiken, zoals een trompettist, trombonist, klarinettist en flugelhornspeler.

Zum Grünen Kranz speelt op zondag 2 oktober bij verzorgingshuis Mariënburght in Budel en op zaterdag 22 oktober bij verzorgingshuis Marishof in Maarheeze. De toegang is telkens alleen voor bewoners en familieleden. Het grote publiek kan op zondag 9 oktober terecht in Den Donck in Soerendonk. Daar houdt de kapel die middag vanaf 14.30 uur een herfstconcert. De entree is gratis. Concertbezoekers dienen zich van tevoren aan te melden via moc.soerendonk@gmail.com.

Op zaterdag 24 december is er een kerstmis met een Egerland-concert in de kerk Sint Johannes Onthoofding in Soerendonk. Het concert begint om 17.00. De entree is gratis. De concertplanning voor 2023 is in voorbereiding, met onder meer optredens in de zorgcentra in Hamont-Achel. Van Mierlo: “Maar we willen nog vaker optreden, niet alleen bij zorgcentra. Graag ondersteunen we ook jubilea en schuttersfeesten in Cranendonck en Hamont-Achel. We willen ook daar een stukje gezelligheid brengen.”