Geen ruimere winkeltijden op zondag

CRANENDONCK – De gemeenteraad van Cranendonck heeft dinsdagavond besloten om de openingstijden voor supermarkten op zondag niet te verruimen. Het raadsvoorstel dat een verruiming mogelijk moest maken kreeg geen meerderheid van stemmen.

Het raadsvoorstel kwam tot stand na een verzoek van vier supermarkten in de gemeente Cranendonck om de winkeltijden op zon- en feestdagen te verruimen van 18.00 uur naar 21.00 uur. De huidige sluitingstijd van 18.00 uur wordt door hen als een knelpunt ervaren. Ruimere openingstijden zorgen volgens de supermarkten voor een betere spreiding op de drukke zondag. Ook wordt voorkomen dat mensen voor hun boodschappen uitwijken naar Weert, waar de winkels wel langer zijn geopend.

Het raadsvoorstel kon de goedkeuring van de raad niet wegdragen. Zeven raadsleden stemden voor een uitbreiding van de winkeltijden op zondag, negen raadsleden stemden tegen. 

De fracties Pro6 en ELAN stemden verdeeld. Waar Anja van de Burgt uiteindelijk kon leven met de plannen, stemde Bart Kraaijvanger tegen het voorstel. Kraaijvanger: “Waar is het einde als we hier mee instemmen, zijn de supermarkten dan straks doordeweeks tot nog later open?”

Jack Umans (ELAN) stemde voor. Dit in tegenstelling tot de overige leden van zijn fractie. Zij vrezen voor meer overlast. “Overlast voor omwonenden willen we zoveel mogelijk beperken. Hun belangen wegen voor ons zwaarder dan de openingstijden van supermarkten”, aldus het kersverse ELAN-raadslid Marloes Langers. 

Ze kreeg bijval van het CDA. De partij had daarnaast moeite met de late werktijden voor jongeren op zondag. CDA-raadslid Carina Gimblett: “Bovendien kost het extra energie.” 

De VVD en Cranendonck Actief stemden vóór het plan. De partijen vinden dat ondernemers de kans moeten krijgen om zelf het moment te bepalen waarop ze hun deuren openen. Jordy Drieman (VVD): “Wij willen hierbij de vrijheid geven aan ondernemers. De markt regelt zichzelf wel.” Koen van Laarhoven (Cranendonck Actief): “Als er geen bezoekers komen tijdens de verruimde winkeltijden dan sluiten de winkeliers hun deuren vanzelf weer.”