Heraanleg Marktplein goedgekeurd

PELT – In het voorjaar van 2023 starten de werken voor de heraanleg van het Marktplein in Neerpelt Centrum. Het wordt een groen plein waar het fijn toeven is voor jong en oud, dat klaar is voor de klimaatverandering, veel ruimte geeft aan groen en zwakke weggebruikers, en ook nog ruimte laat voor de auto. De gemeenteraad van 29 september 2022 keurde hiervoor het ontwerp goed. Tegen de zomer van 2024 zal het in gebruik genomen worden. 

Feedback
Aan de opmaak van de plannen ging een breed participatietraject vooraf met omwonenden, handelaars en inwoners van binnen en buiten de gemeente. Tegelijk startten er een aantal technische studies in verband met de ondergrond. Feedback en studieresultaten gingen naar het studiebureau dat zopas zijn definitief ontwerp afrondde. Afgelopen zaterdag kregen de omwonenden van het Marktplein en de handelaars alvast de gelegenheid om de plannen te bekijken en nu gaf ook de gemeenteraad groen licht.

Groen
Het nieuwe Marktplein wordt een plein waar mensen uit Pelt en daarbuiten elkaar kunnen ontmoeten in een aangename groene omgeving, waar de zaterdagmarkt jong en oud samenbrengt en waar er plaats is voor evenementen. Deze boeiende verblijfsplek waar het fijn toeven is, werkt versterkend voor de omliggende handel en horeca. Als kindvriendelijke gemeente geeft Pelt ook extra plek aan de kinderen. Tegelijk is er meer plaats voor de zwakke weggebruikers om zo de bezoekers aan te moedigen zich vaker met de fiets of te voet te verplaatsen. Het nieuwe plein is ook klimaatvriendelijk: meer groen, minder verharding en plaats voor water dragen bij tot een gezonde en aangename leefomgeving en verminderen zowel hitte- als wateroverlast. 

Auto
De auto blijft plaats behouden op een gedeelte van het plein, als deel van de blauwe zone met een parkeerduur van 1 uur. Wie overdag lang wil parkeren, vindt parkings op wandelafstand (Syntra, Bermstraat). Ook de parkings op het Kerkplein en Forte bieden ruime en comfortabele parkeergelegenheid.

Werken
De werken starten in het voorjaar van 2023. Voorafgaand daaraan organiseert de gemeente een informatiesessie organiseren om de praktische gang van zaken en de minderhindermaatregelen tijdens de werken uitvoerig toe te lichten. Als alles volgens plan verloopt, zal het vanaf de zomer van 2024 genieten worden op het nieuwe plein.  

Ontwerp, info, planning en stand van zaken zullen te vinden zijn op www.gemeentepelt.be/marktplein .