Een dorp in 365 verhalen

REGIO – Grinniken, griezelen en gniffelen met Stramproyer humor en volksvertelsels. Dit belooft de ondertitel van een lijvig boek van 252 pagina’s en verlucht met aansprekende foto’s in een fraaie opmaak. Verhalen zoals verteld door inwoners van Stramproy en opgetekend door Leo Janissen, maar ook vertelsels van personen die connecties hadden met het dorp, terwijl anekdotes opgediept uit archieven en oude geschriften, een mooie aanvulling vormen op dit standaardwerk. In verschillende opzichten is Stramproy dan ook een dorp boordevol verhalen, veelal verteld door een groot aantal rasvertellers, die putten uit een rijke verteltraditie van hun ouders, voorouders of familie. De boektitel in het plaatselijk dialect luidt: ‘Dju …waat sjoeën!’(‘Verdorie… wat mooi’). De opbrengst van dit project gaat in zijn geheel naar Kankeronderzoek Limburg.

Humor voert in dit boek veelal de boventoon, maar ook amusante vertelsels over het smokkelen, over kerk, geloof en ongeloof, zijn in deze bundel te vinden, evenals een grote diversiteit aan vermakelijke perikelen uit de parochie. Tevens komen schutters en muzikanten uit het dorp aan bod, alsook huiveringwekkende verhalen over heksen, hekserijen en zwarte katten, terwijl het geloof van onze ouders en voorouders in duivels en weerwolven, kabouters en spokerijen in een grote diversiteit vertegenwoordigd zijn. Opvallend is ook het hoofdstuk met typische ‘Roojer naamgevingen’ en wetenswaardige verhalen, terwijl fantasieverhalen met een knipoog het boek afsluiten. 

Leo Janissen noteert al meer dan zestig jaar verhalen van vertellers uit Nederlands en Belgisch Limburg en liet van zijn verzameling tot nog toe zes boeken verschijnen. Daarnaast werkte hij mee aan meer dan veertien publicaties die betrekking hebben op het dorp Stramproy.

Het boek ‘Dju …waat sjoeën!’(‘Verdorie… wat mooi’) is in het Nederlands geschreven, met hier en daar dialectwoorden en uitdrukkingen in het dialect. Bestellen kan via het inschrijfformulier op de site www.heemkundestramproy.nl worden besteld voor 24,95 euro. Op 5 november vanaf 10.00 uur is de boekpresentatie in de Bibliotheek Stramproy en signeert Leo Janissen het boek. Daarna kan men het boek kopen bij Boekhandel Benelux in Stramproy voor 24,50 euro.  

Aanvullende informatie bij:

Jan Levels janenanslevels@gmail.com

Leo Janissen leo.janissen@knpmail.nl