Kunnen zwammen eigenlijk netwerken?

HEEZE-LEENDE – Deze vraag gaan we beantwoorden tijdens de traditionele paddenstoelenwandeling op zondag 16 oktober. Die houden we ook nu weer in de Herbertusbossen, bekend om de soortenrijkdom aan paddenstoelen. De wandeling wordt georganiseerd door de IVN-afdelingen van Heeze-Leende en Asten-Someren. Vertrek vanaf de parkeerplaats bij Crematorium Heeze, voor de kinderen om 13.30 uur en voor de volwassenen om 14.00 uur. Deelname aan de wandeling is gratis. De wandeling duurt ongeveer twee uur.

Herfst is paddenstoelentijd bij uitstek. En waar kan je ze beter bekijken dan in de Herbertusbossen bij Kapellerput in Heeze? Paddenstoelen trekken altijd de aandacht. Maar wat weten we eigenlijk van paddenstoelen? Wat is hun rol in de natuur? Zo’n paddenstoel is natuurlijk mooi, maar wat we zien is maar een klein gedeelte van wat er zich onder de grond afspeelt. Daar bevindt zich het grootste netwerk van Nederland: de schimmeldraden van paddenstoelen. Die schimmeldraden zie je niet, maar ze vormen met elkaar een web van soms wel tientallen soorten. Die zijn onderling met elkaar verbonden en met de wortels van de bomen eromheen. Paddenstoelen en bomen kunnen niet zonder elkaar om water en voedingsstoffen uit te wisselen. Ook de “communicatie” tussen verschillende bomen verloopt vaak via schimmeldraden. Dat, en nog meer, kom je te weten als je op pad gaat met de natuurgidsen van het IVN op 16 oktober. 

Tip voor de kinderen: neem een spiegeltje mee, dan kan je de paddenstoelen aan de onderkant bekijken, zonder ze te plukken. Zie ook de websites van IVN Heeze-Leende en Asten-Someren.