Rondje tuin met Gert-Jan: de najaarstuin

Het is herfst, het groene blad verandert langzaam in spetterende herfstkleuren. De wind maakt de bomen en struiken kaal. Wat te doen met de bladeren in de tuin? Veel mensen houden van de tuin winterklaar maken in het najaar, dat wil zeggen, veel snoeien en opruimen. Veel bladeren worden met de bladblazer weggejaagd van de oprit, de straat op. Gemeenten plaatsen bladkorven om het bladmateriaal in te verzamelen. 

Afgevallen bladeren zijn een belangrijk bestanddeel in de natuur. Ze bieden bescherming en voedsel voor vele kleine beestjes, voorkomen uitdroging van de grond en zorgen na vertering voor een goede bodemstructuur. Natuurlijk moeten bladeren van uw gazon verwijderd worden. Toch willen veel mensen een schone en “winterklare tuin”. Doet u het zelf of huurt u de vakman in? Snoeien hoort volgens velen ook bij het winterklaar maken van de tuin. Helaas wordt er soms te enthousiast gesnoeid en kan er vorstschade ontstaan na een paar nachtvorsten. Met vorst in het vooruitzicht kan beter niet gesnoeid worden, is het advies. Veel bomen of struiken hoeven niet gesnoeid te worden, alleen soms om de grootte in de hand te houden. Maar daarom is het vooral belangrijk bij de aanleg of aankoop hier op te letten. Maar al te vaak kopen we te spontaan, omdat we iets mooi vinden voor in de tuin. Vraag daarom advies bij de hovenier of bij uw tuincentrum. Een najaarstuin hoeft niet saai te zijn. Maar al te vaak denken mensen aan skimmia, heide en winterviolen bij de wintertuin. Er zijn echter meerdere fraaie planten die uw tuin in het najaar nog kunnen sieren: Geranium Rozanne – Ooievaarsbek, een populaire blauw/paarse Geranium die tot lang in de herfst bloeit. Een mooie bodembedekker, erg in trek bij de laatste honingbijen. Verbena bonariensis –- IJzerhard, zeer geschikt voor de droge, iets wildere border, zaait zich makkelijk uit en is een ware blikvanger met haar paarse bloemen op lange, vierkante stengels. Pennisetum alopecuroides – Lampenpoetsersgras. Opvallende grassoort met wuivende pluimen. Anemone hupehensis – Herfstanemoon. Deze anemoon blijft lang doorbloeien als u de uitgebloeide bloemknoppen steeds verwijderd. Zeer makkelijk te vermeerderen door het nemen van wortelstekken. Sedum ‘Herbstfreude’ – Hemelsleutel. De oplossing voor de droge border, behoeven weinig water en haar roze bloemschermen zijn erg in trek bij vlinders en bijen. Loop eens rond bij uw plaatselijke tuincentrum en laat u informeren wat geschikt is voor uw border. Zij zullen u graag van dienst zijn. De najaarstuin staat bij ons in het teken van de herfstbloeiende Cyclamen. Al vanaf eind juli tot eind november is het genieten van de bloemen van de diverse soorten wilde Cyclamen. De meeste bekende en goed winterhard is Cyclamen hederifolium. Deze soort komt uit Zuid-Europa en heeft een groot scala aan bladkleuren en bladvormen. Kleur van de bloemen is wit, roze tot bijna donkerpaars. In hun habitat verdwijnen de planten in het late voorjaar ondergronds, door de droogte en zon sterven de bladeren af. Met de komst van de eerste herfstregens, verschijnen allereerst de bloemen en daarna de bladeren. Een ideale en zorgeloze bodembedekker. Gestaag zaaien de planten zich uit door mieren en wespen. Zij zijn verzot op de zaden, welke een zoet aanhangsel hebben, het zogenaamde mierenbroodje. Deze maand kunt u nog bloembollen zetten. In bakken op potten, of in de border. Verwilderende soorten zijn erg in trek. Ze willen alleen met rust worden gelaten en de natuur doet de rest. Bosanemonen, sneeuwklokjes, narcissen, krokus en vele anderen vrolijken het komend voorjaar op en u verblijdt tevens de vroege insecten. Wacht niet te lang met planten, dan kunnen ze nog wortelen voor de echte winter begint. Er is natuurlijk nog een hele waslijst met werkzaamheden in de najaarstuin. Een drukke periode. Met redelijk weer kan er verplant en aangeplant worden, voordat het echt koud wordt. Het is een betere periode dan in het voorjaar, die de laatste jaren zeer droog en warm waren. Water geven na aanplant wordt altijd aanbevolen, maar dan hebt u er weinig omkijken aan. Misschien bent u toe aan een nieuwe tuin of wilt u eens iets anders, informeer dan eens bij de vakman in de regio, zij zullen u graag van dienst zijn. Veel succes met uw plannen. Groetjes Gert-Jan.