De gitaar in 2000 jaar

NEDERWEERT – De gitaar, een veelzijdig instrument waar iedereen zijn/haar herinneringen mee heeft. Als het niet is van zelf gitaar (gespeeld te hebben, komt het zeker van de vele gitaarmuziek die onder meer in popmuziek gebruikt is. Maar, de geschiedenis van de gitaar reikt vele malen verder dan we denken. Van instrumenten die nog enigszins lijken op de moderne gitaar, tot vroege voorlopers waarbij je jezelf af kan vragen waarom we dit ook een gitaar noemen… Ook de verhalen van vroeger zijn goed bewaard gebleven: van de improviserende troubadour uit de middeleeuwen, Me-Too schandalen in de 19de eeuw tot plagiaat op gitaarmodellen in de 20ste eeuw. 

Gitarist Jeff Mennen, woonachtig in Budel, bezit vele gitaren in alle soorten en maten. Van oude voorlopers zoals een mooie renaissance-luit, historische instrumenten zoals een originele romantische gitaar uit 1850 tot de moderne varianten van de gitaar. Jeff studeerde zowel gitaar als geschiedenis, een combi waardoor hij het verhaal van de ‘’gitaar in 2000 jaar’’ kan vertellen aan de hand van bijzondere verhalen, grappige anekdotes en natuurlijk de muziek zelf. Het concert zal plaatsvinden op zondag 23 oktober om 15.00u in het Theaterboerderij Boeket, gelegen op Rosselsweg 3 te Nederweert. Tickets zijn te bestellen via: www.theaterboerderijboeket.nl

Foto Jeff Mennen