Een portret van Fanny en Felix deel 1

BUDEL – De Cultuurkring houdt op donderdag 20 oktober een luisternamiddag over Felix en Fanny  Mendelssohn-Bartholdy. De middag is in Cinema Walburg aan de Kerkstraat 28 Hamont en begint om 14.00 uur. Belangstellenden betalen 7€ voor een ticket, mensen met een cultuurpas mogen gratis naar binnen.

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) is een Duits componist uit de vroege romantiek die een enorme stempel op de muziekgeschiedenis drukte. De vitaliteit en helderheid van zijn muziek maakt hem tot één van de meest geliefde componisten uit de negentiende eeuw. Hem voorstellen hoeft wellicht niet. Anders is het gesteld met zijn zus Fanny Mendelssohn-Bartholdy (1805-1847). Zij wordt volledig overschaduwd door haar broer alhoewel ze even getalenteerd was. Ze groeide als grote zus samen op met Felix en in hun welgestelde familie kregen beide muzikale wonderkinderen alle kansen tot ontplooiing. Eens de adolescentie bereikt bouwde Felix een rijke muzikale carrière uit terwijl voor Fanny een veredeld amateurisme overbleef. Zij hoorde haar taak van moeder voorop te plaatsen. Toch slaagde Fanny erin om meer dan 450 composities te schrijven en had ze onmiskenbaar een grote invloed op Felix. Hun relatie als zus en broer bleef heel hun leven bijzonder hecht en symbiotisch.In deze luisternamiddagen ‘Fanny & Felix’ stap je mee in hun verstrengeld levensverhaal en word je ontroerd door bekende en minder bekende muzikale toppers van zus en broer Mendelssohn.

Foto Felix Mendelssohn-Bartholdy schilderij door Wilhelm Hensel