Stichting Verderest heeft grote plannen

CRANENDONCK – De meeste lezers hebben het al gezien en de vaste kringloopbezoekers uit Cranendonck en de grensgemeenten hebben hun weg weer gevonden naar het nieuwe pand van Verderest.

Begin juni heeft Verderest haar intrek genomen in het voormalige pand van de Boerenbond aan de Nieuwendijk 6 in Budel.

Bedrijfsleidster Marina Liebregts legt uit dat verhuizen naar een duurzamere locatie al lang op het wensenlijstje stond. Na bijna 2 jaar zoeken is dat meer dan goed gelukt met de nieuwe locatie aan de nieuwendijk, een locatie en een pand waar de toekomstvisie van Verderest beter uit de verf kan komen.

Het komende jaar wil Verderest uitgroeien tot een volwaardig circulair ambachtscentrum en daar paste het oude gebouw met zijn glazen serres en enkel glas natuurlijk niet bij.

Op de nieuwe locatie is een overzichtelijke grote parkeerplaats voor de deur en nieuw op de locatie in Budel is de koffiehoek, waardoor de winkel steeds meer een brede sociale functie krijgt.

Er zullen in de nabije toekomst nog wat praktische zaken aangepakt worden, zoals het aanbrengen van meer paskamers en een gastentoilet.

Het nieuwe pand is weliswaar qua winkeloppervlak even groot, maar de werkplaats heeft flink moeten inboeten. Momenteel wordt dit opgevangen door gebruik te maken van de werkplaats en het magazijn van de vestiging in Valkenswaard, waar naast de grote winkel een fietsherstelplaats en een naai- en houtatelier voorhanden zijn.

Er wordt achter de schermen hard gewerkt om al deze recyclemogelijkheden ook in Cranendonck te realiseren.

Wat veel mensen niet weten is dat Verderest veel meer is dan een kringloopwinkel, de winkels en werkplaatsen werken nauw samen met werk en inkomen van de A2 gemeenten, taakstraffers van justitie en de Raad van Kinderbescherming waardoor de stichting een grote maatschappelijke functie vervult.

Ook wordt er steeds vaker samengewerkt met scholen in de omgeving, waardoor bijvoorbeeld leerlingen van het Kwadrant in Weert een workshop houtbewerking kunnen volgen.

Minderjarigen komen er terecht om hun taakstraf uit te voeren, nieuwe Nederlanders kunnen er een heel arbeidsactivering traject volgen en via de reclassering komen er ook volwassenen met een taakstraf of behoorlijke rugzak.

Via de leerwerkplek kunnen ze een vak leren, waar ze ook daadwerkelijk een diploma voor krijgen en leren voornamelijk nieuwe Nederlanders de taal, omgangsvormen, en werknemersvaardigheden waarmee ze klaargestoomd worden om als volwaardig lid van de maatschappij mee te kunnen draaien.

Verderest heeft de afgelopen 12 jaar veel geleerd, in totaal is er 350 ton afval per jaar van de verbrandingsoven gered door de verkoop van bruikbare spullen en door het eigen afval in grondstoffen om te zetten en de ambitie is er om dit nog veel verder uit te breiden, waardoor er uiteindelijk geen afval meer is.

Zo hebben ze in de toekomst ook een groter magazijn nodig, want vanwege het principe dat ze niets weggooien hebben ze nu bijvoorbeeld al 45 pallets met kerstversiering klaarstaan die gedurende het jaar is ingezameld.

Om alles in goede banen te leiden zijn er wel nog vele handen nodig.

Voor de locatie in Valkenswaard staan er bijvoorbeeld nog vacatures open voor een kassa- en magazijnmedewerker, maar ook vrijwilligers mogen zich melden.

Heb je dus wat tijd over of ben je graag onder de mensen; bij Verderest zijn ze blij met jou, maar ze bieden ook een prettige werkomgeving, flexibele uren, 25% korting op het winkelassortiment, meerdere gezellige bedrijfsfeesten en een ruime vrijwilligers vergoeding.

Verderest Kringloopwinkel

Nieuwendijk 6 Budel

John F. Kennedylaan 28 Valkenswaard