Lezing Over Franse Tijd In Brabant, 1794-1813

REGIO – Op uitnodiging van Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck spreekt drs. Simon F. van Wetten uit Gemert op woensdag 19 oktober vanaf 20.00 uur in Gemeenschapshuis D’n Donck, Van Schaiklaan 1 te Soerendonk over de Franse Tijd in Brabant, 1794-1813. 

In het najaar van 1794 begon voor Brabant de “Franse Tijd”. Wat er vervolgens tussen 1794 en 1813 allemaal veranderde? Alles!! En ook nog in een – naar de maatstaf van die tijd – razend tempo. Of het nu ging om de tot dan toe onderdrukte positie van de Brabanders of om de eerste pokkeninenting, het verbod op katholieke processies of het optrekken der schuttersgilden, de verplichting tot het kopen van zout in een staatswinkel en het vieren van de huwelijksdag; in alles werd de overheid ineens de regelende factor. De Franse Tijd vormde in heel veel opzichten een breuk met het verleden. De lezing gaat door op woensdag 19 oktober om 20.00 uur in Gemeenschapshuis Den Donck, Van Schaiklaan 1, Soerendonk. Entree: Gratis voor leden, niet-leden betalen € 2,50