Nationale test be-alert: bijna 1700 Hamont-Achelaren gealarmeerd bij noodsituatie 

HAMONT-ACHEL – ‘BE-Alert – Test. Dit is een oefening, je hoeft niets te doen. Zijn je vrienden en familie al ingeschreven? Registreren of je gegevens wijzigen kan via www.be-alert.be/nl.’. Dit bericht verscheen vandaag op het gsm-toestel van 1808 inwoners van Hamont-Achel – of mensen die werken in Hamont-Achel – die zich reeds registreerden op BE-Alert. Via deze alarmeringstool verwittigt de stad de stad Hamont-Achel haar inwoners tijdens een noodsituatie via sms, telefoon of e-mail. 

In geval van een noodsituatie wil de stad Hamont-Achel haar inwoners graag snel kunnen informeren. Hiervoor doet het stadsbestuur naast haar andere kanalen waaronder de stedelijke website, Facebook, de stadsapp, de digitale infoborden… een beroep op BE-Alert. Met dit alarmeringssysteem kunnen burgers op korte tijd de nodige aanbevelingen krijgen bij noodsituaties, zoals bijvoorbeeld het sluiten van ramen en deuren bij een brand. 

Goede voorbereiding op crisissituaties

Hoewel crisissen moeilijk te voorspellen zijn, bereidt het stadsbestuur zich zo goed mogelijk voor op verschillende scenario’s. Zo worden er regelmatig opleidingen voorzien om noodprocedures te oefenen en komt ook de samenwerking met politie, brandweer en het medische team geregeld aan bod. Zo vindt er eind oktober nog een crisisoefening plaats met het gemeentelijk coördinatiecomité waarbij zowel de burgemeester als de verantwoordelijken voor de vijf de disciplines – D1 (brandweerdiensten), D2 (medisch-sanitaire diensten), D3 (ordediensten zoals politie), D4 (logistieke diensten) en D5 (crisiscommunicatie) – en de noodplanningscoördinator aansluiten. 

Maar ook het testen van BE-Alert is belangrijk om vertrouwd te raken met het systeem en ervoor te zorgen dat het optimaal functioneert. Daarom nam de stad Hamont-Achel vandaag samen met vele andere Belgische gemeenten deel aan de nationale test van BE-Alert georganiseerd door het Nationale Crisiscentrum. 

Schrijf je gratis in op BE-Alert!

Heb jij geen bericht ontvangen? Dan ben je waarschijnlijk nog niet geregistreerd of zijn je gegevens niet meer up-to-date. Wil jij voortaan als eerste op de hoogte gebracht worden bij een noodsituatie? Schrijf je dan gratis in via www.be-alert.be/nl.  

Je kiest zelf hoe je tijdens een noodsituatie geïnformeerd wordt: via sms, een gesproken bericht op de vaste telefoonlijn, een e-mail of alle drie. Daarnaast kan je naast je woonadres ook andere adressen toevoegen, bijvoorbeeld waar je werkt. Afhankelijk van de omvang van de noodsituatie is het de burgemeester, de gouverneur of de minister van Binnenlandse Zaken die BE-Alert activeert.