Schutterij Sint-Huibrechts-Lille Wereldkampioen

ST. HUIBRECHTS-LILLE – Het trommelkorps van de Koninklijke Schutterij Sint-Sebastiaan uit Sint-Huibrechts-Lille behaalde op 31 juli 2022 in Kerkrade de titel van World Champion in de categorie Marching World Division. Om dit plechtig te vieren gaf het korps op zaterdag 8 oktober bij de kerk voor de mensen van Lille een voorstelling van hun winnend nummer ‘Knaldrang’ om vervolgens naar het schutterijlokaal te marcheren voor een officiële winnaarsreceptie met een muzikale intrede in het clublokaal bij de Kompen. Daar volgden een aantal toespraken van onder andere de voorzitter Jo Hermans en burgemeester Frank Smeets. Tevens werd een film van de deelname aan de wedstrijd getoond waarin te zien was hoe perfect en foutloos dit korps ‘Knaldrang’, geschreven door instructeur Bert Hermans, hadden ingestudeerd en voor een vol stadion van Kerkrade ten uitvoer brachten. Het gaf een kippenvelgevoel om te zien hoe minutieus synchroon het korps de vaak ingewikkelde pasjes uitvoerde. Extra applaus kwam er onder meer bij de achterwaartse marcheerbewegingen. Ook het nummer Knaldrang sprong ver bovenuit de gebruikelijke trommelkorps nummers en kon zelfs een leek bijzonder boeien. Een internationale jury gaf het korps een welverdiende zeer hoge score van 93,53%. En daarmee behaalden ze dus hun wereldtitel. Ze hadden reeds 11 eerdere gouden medailles behaald bij het WMC maar deze wereldtitel was de beloning van erg hard werken. Het korps is ook actief bij het zoeken naar nieuwe leden, nieuw talent. Zo waren op 8 september initiatiedagen waar kinderen van de basisschool Helibel uit Lille kennis konden maken met de schutterij. Ze kregen de kans om te schieten en er was gelegenheid om te trommelen. Dat heeft uiteindelijk geleid tot 23 nieuwe leden. De kinderen kregen ook een stukje geschiedenis mee. De schutterij is opgericht in 1465 als een soort burgerwacht ter bescherming van de grondheer. Zij moesten ook de processie begeleiden en ontspanning bieden aan de leden, dorpsfeesten opluisteren en schietingen inrichten. In 1655 vroegen de schutters aan de heer van Grevenbroek nieuwe statuten en werden nieuwe ‘standregelen’ opgesteld. Net als voor vele kerkelijke verenigingen was de Franse overheersing een zwarte periode. Alle goederen, eigendom van de schutterij werden aangeslagen en verbeurd verklaard. Vermoedelijk werd na de komst van Napoleon het schuttersleven hervat. Maar nu is het de komende jaren feest voor de Koninklijke Schutterij Sint-Sebastiaan want hun wereldtitel mogen ze vier jaar lang dragen.