Eerste bladeren vallen van de bomen: daar zijn de bladkorven weer

HAMONT-ACHEL – De herfst is in het land. Al die mooie herfstkleuren leveren een prachtig straatbeeld op, maar het gaat ook gepaard met heel wat bladafval. Op verschillende locaties in Hamont-Achel werden eind deze week dan ook bladkorven geplaatst. Hierin kunnen inwoners bladafval van straat- en laanbomen deponeren. 

Om het bladafval in het straatbeeld te beperken werden er in totaal 65 bladkorven en 16 grote containers geplaatst op weloverwogen locaties in Hamont-Achel. Op vraag van de inwoners werden er dit jaar 10 extra bladkorven voorzien. De bladkorven- en containers worden gemiddeld twee keer per week geledigd. Ze blijven staan tot eind december, als het meeste blad is opgeruimd. 

Ook de veegwagen van de stad Hamont-Achel trekt er wekelijks op uit om het bladafval op de weg en in goten onder controle te houden. Het opgehaalde bladafval van zowel de bladkorven als de veegwagen – andere jaren goed voor circa 230.000 kg – wordt gecomposteerd. 

Enkel bladafval openbaar domein

De bladkorven- en containers dienen enkel voor zuiver bladafval afkomstig van bomen op het openbaar domein. Ook bolsters van beuken en kastanje vallen onder bladafval. Indien er toch andere materialen in of rond de korven of containers worden gestort, wordt de container verwijderd en niet meer teruggeplaatst. 

Wist je trouwens dat je bladafval ook kan verwerken in eigen tuin? Bladeren van bepaalde bomen zijn namelijk geschikt om compost van te maken. Andere bladsoorten zijn dan weer ideale bodembedekkers waarmee je vorstgevoelige planten de winter helpt door te komen. Meer weten? Neem een kijkje op www.limburg.net/zelf-verwerken/composteren.

Bladafval vanaf 2 november gratis naar recyclagepark

Naar goede gewoonte kan je ook dit jaar met je bladafval terecht op het recyclagepark van Limburg.net. Het binnenbrengen van zuiver bladafval van bomen op openbaar domein is kosteloos en kan vanaf woensdag 2 november 2022 tot en met dinsdag 31 januari 2023. Fijn tuinafval of snoeihout vallen hier niet onder. Wie tussen zijn bladafval ander afval vermengt, krijgt dit aangerekend op zijn quotum groenafval. De parkwachters zien hierop toe.