Ingezonden brief

Beste HAC- redactie,

Ik wil graag met mijn verhaal reageren op een artikel in de HAC medio augustus. Woningbouwvereniging Wocom kondigde hierin een regeling aan; doorstroomregeling huurwoningen om vrijkomen van gezinswoningen voor starters/jonge gezinnen te stimuleren. Mijn interesse was gewekt aangezien ik sinds kort in aanmerking kom voor een 55+ woning en ik kleiner wil gaan wonen. Op 12 september was er een informatiebijeenkomst in De Borgh door Wocom. Ik kreeg daar te horen dat ik niet in aanmerking kom voor deze regeling omdat alleen 65-plussers in aanmerking komen. Op de vraag; ‘waarom niet voor 55-plussers’ kreeg ik als antwoord; omdat er een leeftijdsgrens gesteld moest worden, uitzondering/maatwerk was niet mogelijk. Voor mij zou woningruil de beste optie zijn. Via die weg ben ik in contact gekomen met een jong gezin met 2 kleine kinderen in een veel te kleine begane grond woning. Deze mensen wilden dolgraag ruilen met mijn woning. Wocom had ze zelfs vanwege hun nijpende situatie beloofd alle medewerking te verlenen met woningruil indien ze zelf een kandidaat zouden vinden. Tot mijn grote verbazing werd de woningruil afgekeurd omdat mijn inkomen te hoog zou zijn voor deze woning. Bij andere wooncorporaties kom ik gewoon wel met mijn inkomen in aanmerking voor deze categorie woningen. Wocom gaf als reden hiervoor aan dat zij hierin hun eigen beleid voeren…

Ik begrijp van veel 65-plussers in mijn omgeving dat zij geen gebruik willen gaan maken van deze regeling aangezien ze veel meer huur zouden gaan betalen (ondanks lagere energiekosten) en extra verhuiskosten voor een veel kleinere woning. De vele regels voor het inkomen vanwege het passend toewijzen zullen mijns inziens ook niet stimulerend werken…Gaat het echt om mensen aan een geschikte woning te helpen? Ik wil graag doorstromen maar wordt alleen maar tegengewerkt….

Tips voor particuliere huur van een kleinere woning/begane-grond woning/mantelzorgwoning met een redelijke huurprijs in de regio Cranendonck zijn welkom!

Liesbeth van Moorsel