Bewolkte zonsverduistering boven ons hoofd

REGIO – Op dinsdag 25 oktober vond er een zonsverduistering plaats, er werd als het ware een hap uit de zon genomen. De hele verduistering vond plaats tussen 11.00 uur en 13.00 uur, met het hoogtepunt omstreeks 12.00 uur. Ondanks de bewolking was de zonsverduistering toch enkele keren goed te zien. 

Een zonsverduistering gebeurt als de maan tussen de zon en de aarde heen draait. Afhankelijk van welke baan de maan neemt en hoe de aarde draait en waar op de aarde je bent kan je verschillende zonsverduisteringen zien. Bij ons bedekte de maan maar 30 procent van de zon. Hierdoor leek het dus op een hap uit de zon. De zonsverduistering van vandaag was geen volledige verduistering, al konden bewoners van Centraal-Rusland de hap tot wel 86 procent groot zien. De eerstvolgende zonsverduistering is in 2025 waar te nemen, het jaar daarop is er een bijna volledige zonsverduistering van 90 procent.

Kijkmoment bij Noorderkroon Achel
Bij de sterrenwacht op domein de bever stond de sterrenkundevereniging Noorderkroon met telescopen klaar om dit fenomeen waar te nemen. Bezoekers konden komen kijken en konden er een eclipsbrilletje krijgen. Dit is sowieso van belang bij het bekijken van een zonsverduistering. Er werd uitleg gegeven en er werden beelden vastgelegd van de gedeeltelijke verduistering. Deze kan je zien op hun Instagram pagina @Noorderkroon_achel. Ook eens komen kijken of wil je weten wanneer er weer iets speciaals te bezichtigen valt, kijk dan op website www.noorderkroon-achel.be

Foto: De gedeeltelijke zonsverduistering door de bewolking heen vanaf Domein de Bever.

Door Melissa van Wijngaarde