Hulde aan Leo Noten in Grevenbroeker Echo’s nummer 120

HAMONT – Op 29 juni 2022 overleed Leo Noten op 91-jarige leeftijd. Hij was stichter en ere-voorzitter van De Geschied- en Heemkundige kring “De Goede Stede Hamont”. Voor de vele verdiensten in deze vereniging maar ook in talloze andere, brengt voorzitter Luk Van de Sijpe een hommage aan Leo. Zijn foto prijkt terecht op de omslag.

Vanaf dit nummer laten medewerkers van het Documentatiecentrum – dinsdag waren er een twintigtal op de kring – de lezers kennis maken met een object uit de collectie dat ieder van hen heeft aangetroffen en verwonderd c.q. verrast. Fien Peeters en Huub Knoop bijten de spits aan met hun erfgoedstuk. Fien met een artikel over enkele foto’s (inhuldiging burgemeester Frans Boonen in 1947 en de gouden bruiloft van Jef Ceelen-Beth Broekmans in 1947), Huub over het bidprentje van Paula Vermeersch, iemand van ver weg Alleen al door het lezen van het prentje, zo schrijft hij heb je het gevoel dat je deze vrouw beter kent dan je buurvrouw van drie deuren verder. Magda Theuwis laat de lezers kennis nemen van de interesse van twee jonge broers Van Baelen voor radio, radio-uitzendingen en televisie, dat leidde tot de oprichting van L.E.A.C. 

Ronny Mertens schreef een artikel over de Hamontse “missiewerkster” Madeleine Spaas. Als lekenhelpster / verpleegster vertrok ze in 1961 naar de streek Jocotan in Guatemala.  Madeleine stierf op 50-jarige leeftijd in 1979.

Guido Tijskens vond dan weer het ontwerp van een nooit uitgevoerde tramverbinding naar Hamont.  De postrijder der Provincie Limburg o.a. gaf hem voor zijn artikel o.a. veel informatie. Meer dan een halve eeuw was Broeder Martinus voor de bezoeker van de Achelse Kluis de meest zichtbare monnik, de vertrouwde en goedlachse contactpersoon. Hij kreeg in 1945 op 23-jarige leeftijd de leiding over de paardenstal. 

De voorzitter schreef het artikel. Het nummer 120  is zojuist verschenen en is per los nummer verkrijgbaar tegen 5 euro/exemplaar. Een abonnement kost jaarlijks 12,50 euro en daarvoor krijgt u 4 nummers van 48 bladzijden elk. Kom op dinsdagnamiddag eens naar de kring op De Wal 18 om kennis te maken.

de gebroeders Michel en Henri Van Baelen