Budels gilde op oktoberfeest Sittard

BUDEL – Wat ooit begon als een spontaan idee voor een gezellig Oktoberfeestje in de stad Sittard, is in de inmiddels zo’n 16 jaar uitgegroeid tot het grootste oktoberfeest in Nederland. Het Budelse gilde heeft in de beginperiode, in meerdere edities, meegetrokken in de optocht van schutterijen en gilden uit Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Duitsland die traditiegetrouw op de zondag van het oktoberfeest door de binnenstad van Sittard trekt. Afgelopen zondag 23 oktober was het weer zover. Met name de jeugdige leden van het gilde wilden dit feestje ook wel weer eens meevieren, en dan ook de optocht lopen die zich altijd weer mag verheugen op een grote publieke belangstelling. Want zeker in het centrum staat het rijen dik langs de kant en is er net een doorgang voor de schuttersgilden om te kunnen passeren. In het kader van het versterken van de onderlinge vriendschapsbanden werd ook aan jeugdige leden van andere gilden de kans geboden om deze middag samen met het Budels gilde op te trekken. En zo kwam het dat er naast de eigen leden van Sint Joris Budel, ook tamboers, bazuinblazers, vendeliers en gildebroeders en gildezusters aansloten van het St. Jansgilde Soerendonk, Sint Jan Baptistagilde Leenderstrijp, St. Catharina en St. Barbaragilde Leende, St. Annagilde Nuenen-Dorp en het St. Willibrordusgilde uit Esch. Omdat het een samengestelde groep werd vanuit zoveel verschillende gilden had de jeugd het voor elkaar gekregen dat als enige groep volledig mocht worden deelgenomen in de traditionele oktoberfestkleding; Lederhosen voor de heren en Dirndl voor de dames. Bovendien kregen ze een speciale plek in de stoet voor de wagen van Miss Oktoberfeest 2022. Het was een geslaagd samen optrekken en de gezelligheid werd in een bomvolle feesttent afgesloten op een manier passend bij een goed oktoberfeest. Voor de deelnemers was het in elk geval voor herhaling vatbaar. Op de facebookpagina van het Sint Jorisgilde Budel zijn foto’s en filmpjes terug te kijken.