Grote belangstelling voor film ‘Drukkerij Smeets’

WEERT – ‘De belangstelling voor de filmdocumentaire is boven verwachting, er zijn nog maar weinig toegangskaarten beschikbaar’, zegt Peter Korten, voorzitter van Stichting De Aldenborgh Weert. ‘Veel Smeetsmedewerkers van vroeger beschouwen de voorstelling op 2 november als een soort reünie en zien ernaar uit om oud-collega’s terug te zien en herinneringen op te halen.’

Jo Brunenberg maakte aan de hand van de herinneringen van Jos Smeets een documentaire waarin wordt teruggekeken op de groei en bloei, maar ook op de uiteindelijke ondergang van deze gerenommeerde drukkerij. Jos Smeets was de laatste directeur uit deze drukkersfamilie. Hij heeft de ruwe versie van de film nog gezien; helaas overleed hij korte tijd later.

Het bedrijf telde in 1970 meer dan 1200 medewerkers, maar werd daarna drastisch ingekrompen. In 2019 werkten er nog 125 mensen. Er heerste grote verslagenheid toen ook zij bij het faillissement van Roto Smeets Group hun baan verloren. Velen vinden het nog steeds onbegrijpelijk waarom zo’n gerenommeerd bedrijf de poorten definitief moest sluiten. 

Frits Nies zal na de film in gesprek met ‘ooggetuige’ John Caris een kijkje nemen achter de coulissen, over de factoren en gedragingen die ertoe geleid hebben dat het bedrijf na 190 jaar toch ten onder ging. John Caris is oud-medewerker van Smeets in Weert (1964 tot 1985) en was tussen 2001 en 2011 lid van de Raad van Bestuur en CEO van Roto Smeets Groep. Frits Nies is o.a. publicist en als amateurhistoricus onder meer bekend van Weerter geschiedschrijving.

Munttheater Weert

Woensdag 2 november 2022,14:00 uur en woensdag 2 november 2022,19:30 uur

Tickets € 8,00 (incl. drankje na afloop) te koop bij de kassa van het Munttheater op donderdag en vrijdag van 12:00 tot 16:00 uur en een uur vóór aanvang van een voorstelling. Ook online te bestellen op  www.munttheater.nl