November: Muuzevangers uit de startblokken!

MAARHEEZE – De kop is er bijna af! In een bomvolle Smeltkroes zullen op 29 oktober vijf tonpraat-toppers én feestband PIAS het carnavalsseizoen 2022-2023 inluiden. Maar vooral in de novembermaand die daarna komen gaat, gaan we dan toch écht beginnen! En meteen met maar liefst drie carnavalsactiviteiten: de Prinsbekendmaking, Neffe de Muus en liedjesfestival Muuzegewiéek.

Prinsbekendmaking

Op zaterdag 12 november zal er in De Smeltkroes een officieel einde komen aan de ‘prinselijke status’ van Prins Lars, Prinses Simone en hun Adjudanten Frank en Teun, die eigenlijk al in november 2020 hadden moeten en willen aftreden. Noodgedwongen echter bleven zij nóg twee seizoenen in functie, ondertussen nog af en toe als Prinselijk gezelschap verschijnend, daar waar dat nodig of gewenst was. Voor Jeugdprins Jamie, Jeugdprinses Isa en Jeugdadjudant was het juist een kort jaar (zij werden bekendgemaakt in januari van dit jaar), maar door de vrijwel volledige focus van De Muuzevangers op het jeugdcarnaval stonden zij wel in het middelpunt van de belangstelling.

Op ceremoniële wijze zullen zij die avond hun scepters en prinsenveren moeten afstaan, om ruimte te maken voor de nieuwe Prinsen, Prinsessen en Adjudanten. Over wie dat zijn wordt al wekenlang gegist; de Muusjes (cryptisch omschreven hints) circuleren in de lokale horeca en via de social media, en hebben voor velen tot een inzending naar de speciaal hiervoor ingerichte mailadres prinsraden@muuzevangers.nl geleid. En zolang de nieuwe Prins nog niet bekend gemaakt is, mag iedereen nog een gokje wagen! Hierna worden de Prinsenparen voor het carnavalsseizoen 2022-2023 op creatieve wijze bekend gemaakt bij de aanwezigen. De avond start om 20.00 u.

Neffe de Muus

Uitrusten is er voor de nieuwe Prinsenparen niet bij! De volgende dag, zondag 13 november dus, openen zij ceremonieel het carnavalsseizoen, door ’s middag om 14.00 u het beeldje van De Muus (hoek Smits van Oyenlaan – Stationsstraat) te decoreren met een speciale onderscheiding en de carnavalsvlag te hijsen. Bij deze gelegenheid wordt ook bekendgemaakt wat de Residentie van de Prinsenparen gaat zijn. Na afloop van de ceremonie worden alle aanwezigen, commissieleden van CV de Muuzevangers én zij die niet bij de Prinsbekendmaking aanwezig konden zijn, uitgenodigd om in de Residentie met de kersverse Prins te proosten op een mooi seizoen.

Muuzegewiéek Liedjesfestival

De derde editie ‘sneuvelde’ enkele weken voordat deze plaats zou vinden: het Muuzegewiéek Liedjesfestival. In diverse Maarheezer woonkamers wordt er al druk gerepeteerd, om op vrijdag 25 november op het podium van Muziekhuis Maarheeze mee te kunnen doen met het Muuzegewiéek Liedjesfestival. Diverse groepen, met een mengeling van oud-en-vertrouwd en nieuw-op-het-podium, brengen een liedje waarvan tekst en/of muziek zelf geschreven zijn. Welk liedje daarvan dé carnavals-hit van het seizoen 2022-2023 wordt, bepaalt een jury én het aanwezige publiek. De avond zelf start om 20.00 u.