“Angst na Kanker, en hoe daar mee te leven”

WEERT – Het Toon Hermans Huis Weert e.o. organiseert op donderdag 10 november een thema-avond onder de titel ‘Angst na kanker, en hoe daarmee te leven’. Gastspreker is Coen Völker. Hij werkt als GZ psycholoog bij het Helen Dowling Instituut en schreef twee boeken over angst na kanker. De avond wordt gehouden in Theater de Huiskamer, ingang St.-Raphaëlpad. Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur, gratis toegang, wel vooraf aanmelden via administratie@toonhermanshuisweert of via 0495-541444.

Angst na kanker

Angst voor terugkeer van kanker komt veel voor bij mensen die kanker hebben gehad. Zo’n 30 procent van de patiënten die curatief succesvol zijn behandeld, houdt last van de angst voor terugkeer van de ziekte. Angst is normaal gesproken een gezonde reactie op dreigend gevaar: het motiveert om te vluchten of waakzaam te zijn. Angst voor terugkeer kan dus constructief zijn, het houdt de patiënt alert op mogelijke symptomen en motiveert om onder medische controle te blijven en wellicht gezonder te leven. Toch kan angst je herstel ook in de weg gaan zitten. Soms is piekeren moeilijk in de hand te houden. Hoe leer je dan omgaan met die onzekerheid voor de toekomst? Hoe ga je om met angst voor progressie van ziekte? 

Coen Völker

Coen Völker werkt sinds 2006 bij het Helen Dowling Instituut in Arnhem en Nijmegen als GZ-psycholoog. Hij schreef twee boeken en vele artikelen over Angst na Kanker. Hij maakte hier op zijn Youtube kanaal ook een videoserie over samen met andere hulpverleners in de psycho-oncologie. Hij geeft les bij de RINOGroep over angst bij kanker en is tevens mindfulnesstrainer en supervisor bij het Radboud centrum voor Mindfulness.

Tijdens de thema-avond zal Coen Völker op interactieve wijze ingaan op vragen als:

“wat zijn typische momenten wanneer angst opspeelt?”

“hoe voelt het in je lichaam als die angst er ineens weer is?”

“wat weten we uit wetenschappelijk onderzoek?”

“wat helpt als je merkt dat de onzekerheid weer groot is?”

“hoe zorg je dat de angst niet de overhand krijgt?”

Toon Hermans Huis Weert e.o.

Het Toon Hermans Huis Weert e.o. is een inloophuis voor iedereen die met kanker wordt geconfronteerd en hun naasten. Het huis bestaat ruim elf jaar en is gericht op ontmoeten, ontspannen en verwennen.