De Zusters van Kongolo op bezoek in Pelt

PELT – Enige weken geleden presenteerden we in deze krant de ervaringen over de reis naar Congo door Peltenaar Leon Alders. 

Door Ben Ieven

Leon reisde als enige in zijn familie het verhaal achterna van de in 1962 vermoordde Peltse paters Pellens (Leon’s neef), pater Schildermans en pater Vanduffel. Aansluitend op dat bezoek hebben nu zeven ‘Zusters van het Onbevlekt Hart van Maria’ uit Kongolo een bezoek gebracht aan de gedenkplaatsen van de toekomstig mogelijk zalig verklaarde paters. De zusters behoren tot een congregatie van meer dan 100 zusters. Kongolo is een plaats in het noorden van het Congolese Katanga aan de oevers van de rivier Lualaba. Deze drie paters maakten deel uit van de 20 Belgische paters die destijds door Kongolese militairen vermoord werden. De zusters die oorspronkelijk allemaal uit Kongolo komen werken op dit moment in drie verschillende weeshuizen in onder meer Parijs en Rome. Slechts een van de zeven zusters verblijft momenteel in Kongolo en de andere zijn tijdelijk uitgezonden naar de desbetreffende weeshuizen. Leon Alders heeft als hobby-fotograaf tijdens de reis die hij afgelegd heeft samen met gids Sooi Augustijns erg veel foto’s gemaakt waarvan hij er nu een indrukwekkende selectie heeft gepresenteerd in de hal van de Bib bij Palethe. De officiële opening van deze tentoonstelling vond plaats op zondag 30 oktober onder aanwezigheid van de zeven zusters, burgemeester Frank Smeets en schepen Niels Valkenborgh en zal nog even doorlopen tot woensdag 9 november. Intussen is deze tentoonstelling gratis toegankelijk. Op 9 november zal Leon namelijk het hele reisverslag met foto’s en de nodige uitleg om 20u presenteren in de Muzezaal van Palethe. Na enkele welkomwoordjes door Leon en Sooi gaf burgemeester Frank Smeets zijn welgemeende reactie weer van deze gebeurtenis die in het licht stond van de drie paters uit de inmiddels gezamenlijke Peltse geschiedenis: Pater Pellens uit Neerpelt en de paters Schildermans en Vanduffel uit Overpelt die door de fusie tot het gemeenschappelijk Peltse verleden behoren.