Bleke Pieten

Zoals ieder jaar opnieuw verzamelde Sinterklaas op 3 november, daags na Allerheiligen en Allerzielen, al zijn Pieten in het hemelse auditorium voor de organisatie van hun aardse optreden. Dit jaar echter zat de Goedheiligman al weken lang serieus te piekeren over een groot probleem: sommige Zwarte Pieten verbleekten zienderogen…  

De Sint snapte er geen sikkepi(e)t van. Hij zat en lag dagen en nachten te woelen over de oorzaak van het rare gebeuren. Iets geestelijk of lichamelijk? Een of ander imagoprobleem misschien? Zelfs geen enkele collega-heilige en –zalige kreeg dat verbleken verklaard. Ook zijn Pieten brachten geen soelaas, of ‘gebaarden van kromme haas’

Fernando, een Piet met een ervaren dienststaat, opperde: “Sinte Nicolla, misschien dat die nieuwe badzeep ‘RecteRectaRita’ van de heilige Rita…” De Sint reageerde verbouwereerd: “Sancta Rita, van de hopeloze zaken…? Nono, impossibile Fernando!” De verbleekte Piet pruttelde tegen, nog bleker: “Om niet volledig blanco, blank te verkleuren, masseer ik mijn vel met zwarte schoensmeer. Zo blijf ik toch een beetje een Zwarte Moor…!” DeSint schrok zich een mijtertje, trok zijn wenkbrauwen hoog op en monkelde: “Fernando, nou begrijp ik ook waarom het altijd zo stinkt als jij naast me staat. Schoensmeer!” Of, mijmerde de Goedheiligman, zouden sommige Pietermannen uit ‘avant-gardisme’ zich wassen met het aardse javel- of sodableekwater in plaats van met het hemelse ochtenddauw…?

Nicodemus, de Opperpiet, dacht er anders over. Volgens zijn mening sloeg de mainstream, de maatschappelijke stroming, door naar politieke correctheid. Sommige gebruiken, begrippen en woorden werden en worden verbannen uit het volkse Vlaamse cultureel en talig erfgoed! “Met het woord ‘neger’ verdwijnt ook ‘Zwarte Piet’ naar het niemandsland”, sneerde hij. “Alsof we racisten zijn…,” snoof Sinterklaas en schepte er nog een toef bovenop: “Wat moeten we dan met het ‘Ros Beiaard’, dat arme paard? Wat met ‘Virga Jesse’, die arme maagd? Wat met de nazaten van de ‘Teuten’, die arme deeltijds ontheemden van toen…?” Het kan toch niet dat een stuk van ons door eeuwen heen opgebouwde cultureel-historische patrimonium moet wijken voor politieke profileringsdrang in ouwehoeren, wauwelen en filibusteren. Haantjesgedrag is ‘t, meestal ook nog ‘s afkomstig van een of andere inwijkeling uit een vreemde cultuur, ver weg van onze tradities en overleveringen. Volgens de altijd wijze Kindervriend zijn verwijten en schermen met termen als racisme hier en nu niet meer dan een schaamlapje of een politieke pleister op een houten been!

Een sollicitatie om de folkloristisch feestelijke ‘Sinterklaasintochten’ te laten erkennen als en op te nemen in het IEGV (Internationaal Erfgoedverdrag van UNESCO-2003)…?!

(Harrie Beks – Hamont, zondag 30.10.22)