Mika Vijfvinkel scoort op Wereldbeker veldrijden

BUDEL – Mika Vijfvinkel uit Budel is 17 jaar en scoort momenteel hoge ogen in het veldrijden, in de categorie ‘junioren 17-18 jarigen’. Hij ging op 23 oktober mee met de Nederlandse selectie naar Tabor voor de 1ste Wereldbeker van een serie van 5. En op 30 oktober stond hij aan de startlijn van de Wereldbeker in Maasmechelen. 

Wereldbeker Tabor

MIka: “Ik ben 2e jaars junior deze winter, en mocht met de Nederlandse selectie mee naar de 1e Wereldbeker van een serie van 5 in het Tsjechische Tabor. Een mooi en zwaar parcours, waar het zaterdag nog heel hard regende. Zondag werd er al vroeg gestart (9.30 uur) en het parcours was nog nat en glad. Maar na 2 ronden (van de 6) begon het snel op te drogen en ik reed op een zwaar blubber profiel. Maar omdat ik een zeer goede positie had (met 5 man reden we voor plek 2 tm 6) en goede benen wilde ik het risico op tijdverlies door wissel niet nemen. 

We hadden al een aardige voorsprong op de rest. Al snel liepen toch de banden vol en de tandwielen, en fietsen ging uiteraard zwaarder en zwaarder. Dit is wel een goede krachttraining geweest,” vertelt hij al lachend, “dit soort foutjes kan ik nu nog maken. Wel jammer want zo ging ik terug naar het achtervolgende groepje en werd ik 12e. Wat in dit sterk bezette deelnemersveld zeker ook goed is geweest.” 

Seizoenstart tot nog toe 

“Het verloop van mijn seizoen tot nog toe is sterk, zeker gezien ik nog geen 2 wedstrijden per weekend rij. Laatst in Brumath (Frankrijk) was ik nog knap 3e. Ik was weg met Leo Bisiaux voor plek 1 en 2 met 30 seconden voorsprong toen ik in voorlaatste ronde lek reed, met nog lang stuk te gaan naar de wisselpost. Na de wissel heb ik moeten vechten voor plek 3 maar dat kan ik als geen ander.” 

“Zondag 30 oktober was ik weer mee naar de Wereldbeker met teamNL in Maasmechelen, een geheel nieuwe wedstrijd in de Terhills aldaar en daar keek ik naar uit. Een technisch rondje, met ja, best wat stenen maar dan is het tactisch bekijken met welke bandendruk te rijden. Zaterdag met verkenning wel 1 lekke tube, maar een slechte generale… Dit heeft goed uitgepakt zondag tijdens de wedstrijd. Vanaf startrij 3 ben ik pijlsnel naar voren kunnen komen. Helaas zijn de eerste renners op een dergelijk parcours dan al gevlogen maar na een felle strijd met de achtervolgers heb ik toch nog de 9e plaats kunnen houden. De plaatsen 4 tot en met 11 zaten allemaal bijeen, dus al bij al een zeer goeie wedstrijd gereden. En het ziet er goed uit voor wat betreft de Europese Kampioenschappen in Namen,  de deelnemerslijst is bekend gemaakt en ik zit erbij.” 

Mika vervolgt: “Jarenlang is er op de woensdagmiddagen in Moergestel de basis gelegd voor het veldrijden door Twan van Gestel. Het is mooi dat hij er mede aan heeft bijgedragen tot waar ik nu sta. Nog steeds denk ik met veel plezier terug aan die trainingen en de coaching van Twan.” 

Voor welke club kom je uit?
Mika: “In 2022 rijd ik nog op licentie van TWC Tempo uit Veldhoven en in het veld voor de Belgische crossploeg Proximus-Alphamotorhomes-Doltcini, maar vanaf 2023 komt er een ander mooi avontuur aan maar dat is voor een andere keer.” 

Wat doe je nog naast het fietsen?
“Ik zit nu in mijn examenjaar op een LOOT school in Tilburg, het Willem 2 college, en zij geven me alle ruimte en support om school en sport succesvol te kunnen volbrengen.” 

Wat zijn je doelen voor dit seizoen?
“Mooie uitslagen rijden in de Wereldbekers en het mogen rijden van het EK en WK met uiteraard mikken op moois, daar werk ik met mijn trainer nu naar toe. Als ik daar aan de start mag komen dan heb ik wel een doel maar dat hou ik nog even voor me. Voorlopig geniet ik van iedere wedstrijd en het feit dat het bijzonder is daaraan deel te mogen nemen.”