Slagwerkers EMM trakteren publiek op prachtige nummers en muzikale verrassingen

BUDEL – De slagwerkers van harmonie Eendracht Maakt Macht (EMM) brachten het afgelopen weekend een groots slagwerkspektakel in Theater De Borgh in Budel. Met de vijfde editie van Percussion in Theatre (PIT) wisten de muzikanten het publiek opnieuw te trakteren op prachtige nummers en de nodige muzikale verrassingen. Een grote diversiteit aan slagwerk passeerde daarbij de revue.

Door Roy de Leijer

De driejaarlijkse slagwerkshow van de percussiegroep van Eendracht Maakt Macht (EMM) vond afgelopen vrijdag en zaterdag voor het eerst plaats in het thuishonk van de muziekvereniging, de theaterzaal van De Borgh in Budel. Daar werden drie shows voor het voetlicht gebracht. Het lukte de slagwerkers al verschillende keren om op eigen kracht een concertzaal te vullen. Jong en oud waren – in totaal ruim duizend muziekliefhebbers – afgekomen op de eerste lustrumeditie van Percussion in Theatre (PIT), dat na vier edities op Vlaamse bodem voor het eerst in Budel plaatsvond.

De slagwerkers kregen vrijdag en zaterdag versterking van de solisten Luca Bruijnaers, Silke van Niel en Lenneke Brussé. Aangevuld met onder meer een combo, de slagwerkjeugd en een blazerssectie van EMM verzorgde de percussiegroep een muzikale theatershow met zeer uiteenlopende slagwerkdisciplines. 

Al met het eerste nummer ‘The Greatest Showman’ kregen de slagwerkers en solisten de handen op elkaar. Het publiek werd daarna bijna drie uur lang vermaakt. Dat gebeurde niet alleen op muzikale wijze met modern slagwerk, maar ook met veel show én de nodige creatieve en ludieke vondsten. 

Mede onder impuls van dirigent Guido Pouwels en de toevoeging van melodische instrumenten als vibrafoons, xylofoons en marimba’s zijn de muzikale mogelijkheden voor de slagwerkgroep de afgelopen jaren veel groter geworden. De slagwerkers haalden dit keer opnieuw alles uit de kast, waaronder ook minder conventionele percussie-instrumenten, zoals wandelstokken en tafels. 

Met ondersteuning van de jongste groep slagwerkers werd het nummer ‘Get Lucky’ gespeeld op een instrument gemaakt van PVC-buizen. Bijzonder was ook het percussie-optreden met zestien lichtschakelaars en schemerlampen.

Daarnaast werden er verschillende popachtige nummers en klassieke muziekstukken ten gehore gebracht. Minutenlang werd er ademloos geluisterd naar het slagwerkstuk ‘Robin Hood’, met Remco Ras als verteller. Subtiel slagwerk klonk er onder meer bij het nummer ‘La solitudine’. Dit werd afgewisseld met meer energieke programmaonderdelen, zoals een Phil Collins-medley en het nummer ‘Radar Love’ van Golden Earring. Het slagwerkspektakel werd afgesloten met een knallende disco-medley.

Foto Jos Meusen