Week van de Mediawijsheid: gratis webinar van de Bibliotheek voor ouders 

CRANENDONCK – Tijdens de Week van de Mediawijsheid, van 4 tot en met 11 november, organiseert Bibliotheek De Kempen een gratis online lezing over mediagebruik bij kinderen van 9 tot 12 jaar. 

Op dinsdagavond 8 november duiken we onder leiding van Denise Bontje in het online mediagebruik van onze kinderen. Wat doet jouw kind online? In de Whatsapp groep van school bijvoorbeeld of op andere sociale mediakanalen zoals TikTok? Steeds meer kinderen voelen de druk om meer likes te krijgen. Hoe ga je daarmee om? Hoe praat je met je kind over het gebruik van sociale media? En welk voorbeeld geef je als volwassene? Het is belangrijk dat ouders betrokken blijven en hun kinderen begeleiden. Maar hoe blijf je als ouder betrokken bij het mediagedrag online, zonder de privacy van kinderen te schenden? Hoe laat je in vertrouwen los, maar blijf je in gesprek met je kind over het gedrag online? Tijdens het webinar zet Denise Bontje deze vragen centraal. Zit jouw kind in de bovenbouw van de basisschool? Heb je vragen over online mediagebruik, sociale media en dergelijke? Meld je dan zeker aan voor dit webinar. Naast praktische informatie ontvang je ook tips om het gesprek aan te gaan over het gedrag online.  De online webinar is dinsdag 8 november van 20.00 tot 21.00 uur. Deelnemen is gratis. Meld je aan via de agenda op www.bibliotheekdekempen.nl.

Een modern potje ganzenbord 
Ben jij tussen de 9 en 12 jaar? Hou jij van winnen? Ben jij ook al regelmatig te vinden op social media, zoals What’s app, TikTok en Instagram? Wil jij elke minuut je mobieltje te checken? Slaap je soms te weinig omdat je te lang online bent? Vind jij jezelf verslaafd aan je telefoon? Speel dan het IkBenOffline.nl Ganzenbord, waar je geconfronteerd wordt met allerlei situaties die je aan het denken zetten over je eigen telefoongebruik. Het doel van het spel is om jou en je leeftijdgenootjes bewust te maken van de manier waarop jullie met je telefoon en sociale media omgaan. Denk je dat je deze confrontatie aankunt?

Het spel kan gespeeld worden op dinsdag 8 november tussen 14.00 en 17.00 uur in de Bieb in Budel en op woensdag 9 november tussen 12.30 en 14.00 uur in Bibliotheek Maarheeze, locatie Muzenberg. Je hoeft je niet aan te melden. Meedoen is gratis.

De Bibliotheek en mediawijsheid
Kinderen groeien op in een digitaal tijdperk. Zij kennen geen wereld zonder internet, tablets, smartphones, games en apps. Zelfs de allerjongsten swipen zelfstandig naar hun favoriete filmpjes of apps. Maar bewust en verstandig met deze media om leren gaan kunnen ze niet alleen en moeten ze leren. Daar helpt de Bibliotheek bij. Het hele jaar door ondersteunt de Bibliotheek voorschoolse instellingen, het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en ouders en professionals bij deze uitdaging. Op www.bibliotheekdekempen.nl vind je veel informatie en tips over mediagebruik voor 0-18 jaar.