Neos Pelt ging op vierdaagse naar Friesland

Verslaggever : Jos Rutten

PELT – Met 45 personen aan boord (42 NEOS’ers, onze twee gidsen en uiteraard de chauffeur) werd er vertrokken richting Nederland. De eerste halte was het kasteel van Doorn. Dit kasteel is gelegen op de Utrechtse heuvelrug en geniet van zijn bekendheid door de Duitse ex-keizer Willem II, die er van 1920 tot 1941  woonde in ballingschap.

De Wilg zorgde voor een aperitiefje en belegde broodjes en dat werd gesmaakt.  De reis werd verder gezet richting Giethoorn. Giethoorn, in de volksmond veel beter gekend als het “Hollands Venetië” , dankt zijn bekendheid vooral aan het grachtenstelsel en haar meer dan 170 schilderachtige bruggetjes. Daarna ging het richting Friesland. De weidse landschappen met vooral schapen  overheersten steeds nadrukkelijker. De groep verbleef in Hotel Princenhof in Eernewoude, hotel aan het water. De volgende dag ging de bus naar Leeuwarden, start en finishplaats van de wereldberoemde Elfstedentocht, culturele hoofdstad van Europa én Oranje-Nassaustad. Er werd een bezoek gebracht aan het “Stadhouderlijk hof”: nu een hotel, voorheen het paleis van de koninklijke familie. Er werd geluncht in het monumentale Grand Café Post Plaza, het voormalige PTT gebouw in het centrum. Daarna werd in Franeker het oudst, nog werkende planetarium ter wereld bezocht.  In Lemmer werd het Woudagemaal bezocht, het grootste stoomgemaal ter wereld ooit gebouwd, is nu en dan nog in werking, en is Werelderfgoed. En we trekken verder op onze tocht naar Hindeloopen en terug naar het hotel. Na het ontbijt ging de reis richting Harlingen de Afsluitdijk op.  Deze dijk sluit het IJsselmeer af van de Waddenzee en dankt ook daar zijn naam aan.  We stomen door naar Alkmaar, onze volgende halte. Na een kleine hap zetten we definitief koers naar Pelt. Een leuke reis, culinair goed verzorgd, fijn hotel, veel gezien en gehoord dankzij goed voorbereide gidsen, een aangenaam gezelschap, een veilige rit door een rustige chauffeur.  Puik werk van de stuurgroep.