Tuinslak

REGIO – De gewone tuinslak, ook wel veldslak genoemd, is de meest voorkomende landslak in Nederland. De slak heeft geen benen of poten, maar wel een grote voetzool. Dat is een sterke spier. Door die spier samen te trekken en weer uit te strekken, beweegt hij zich voort.  Ze houden niet van een droge omgeving en ook niet van veel licht. Dan kruipen ze weg in hun huisje in de schaduw. Maar tegen de avond en vooral als het wat geregend heeft, komen ze tevoorschijn. Het huisje van de slak beschermt het dier tegen vijanden en voorkomt dat zijn zachte, vochtige lichaam uitdroogt. De schelp bestaat uit kalk en andere mineralen. Als de slak groeit maakt hij zijn huisje groter. Als een huisje beschadigd is, kan de slak het zelf repareren. De belangrijkste vijand is de zon, in de zon droogt de slak uit en dan sterft hij. Ze hebben ook andere vijanden zoals kevers, kikkers, mollen, vogels, egels en muizen, die eten allemaal slakken. Slakken leven van planten, wormen, insecten, fruit en alles wat in aanmerking komt als voedsel. De slak heeft een belangrijke functie in de natuur, ze eten afstervende plantendelen weg en zetten die stoffen om tot eenvoudiger stoffen die verder in de kringloop, de planten weer ten goede komt. 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Foto en tekst Jan de Bruijn. 

Heeft u ook een mooie landschap of natuurfoto van of over Cranendonck? Mail deze gerust naar cranendonckinbeeld@gmail.com met vermelding van de locatie, en mogelijk wordt het geplaatst.