‘Soms ontdek je tijdens het schoffelen weer een nieuwe naam’

BUDEL-SCHOOT – In Budel-Schoot ligt de begraafplaats naast de Antonius van Paduakerk er spik en span bij dankzij een groep trouwe vrijwilligers. De kerkhofploeg kreeg er onlangs een paar extra helpende handen bij. 

Op het kerkhof aan de Grootschoterweg in Budel-Schoot is geen woekerend onkruid te vinden. Het onderhoud wordt uitgevoerd door een clubje fanatieke vrijwilligers, bestaande uit Pierre van Hoof, Harrie Langers, Jan Staals, André Vaneerdewegh en Adrie van Moorsel. Ze kregen onlangs versterking van Nick van Dinteren en Joris van der Heijden van het Thomashuis in Budel-Schoot en hun begeleider Geerd de Rooij. 

“Ze zijn er bijgekomen via een oproep bij dorpsplatform Sterk Schoot. We zijn daar heel blij mee. Het onderhoud was prima te doen, maar wij hebben ook niet het eeuwige leven”, vertelt Adrie van Moorsel. De kerkhofploeg is daarom altijd op zoek naar mensen die bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken en ervoor te zorgen dat de begraafplaats er ook in de toekomst netjes uit blijft zien.

De schoffel- en snoeiwerkzaamheden werpen hun vruchten af. Van Moorsel: “Bezoekers van het kerkhof waarderen ons werk. Als een begraafplaats goed wordt onderhouden, dan zijn mensen eerder genegen om de graven bij te houden. Daar doen wij namelijk niets aan. Dat is aan de nabestaanden.” Er komen steeds meer bezoekers naar de begraafplaats. “Dat zien wij onder meer aan de bloemen die bij de graven worden neergezet.”

Ieder maandagochtend, met uitzondering van de winterperiode, maken de vrijwilligers hun ronde over het kerkhof. Ze halen het onkruid weg, snoeien de heggen, maaien het gras en zorgen ervoor dat alles keurig wordt aangeharkt.

Van Moorsel vindt het belangrijk dat de begraafplaats goed wordt onderhouden. Onder meer omdat er mensen liggen begraven die een prominente rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het dorp. Hij wijst op de pastoors en onderwijzers die hun laatste rustplaats op het kerkhof hebben. Verder liggen er onder meer bekende ondernemers begraven. Van Moorsel: “Soms ontdek je tijdens het schoffelen weer een nieuwe naam.”

Volgens een telling uit 2010 zijn er op het kerkhof van Budel-Schoot 236 

herkenbare graven van volwassenen en 23 herkenbare kindergraven. Waar veel begraafplaatsen tegenwoordig lege plekken vertonen, valt dat in Budel-Schoot reuze mee. De grond voor het kerkhof werd ruim een eeuw geleden geschonken door Adam van Moorsel (geen familie, red.).

Voor de graven hoeven op dit moment geen grafrechten worden betaald. Daardoor worden er relatief weinig graven geruimd. Van Moorsel: “Zolang wij het onderhoud blijven doen, blijven de grafrechten gratis.”

Hij verwacht dat het kerkhof nog wel enige tijd in gebruik zal blijven. Ook nu de naastgelegen Heilige Antonius van Paduakerk aan de eredienst is onttrokken. Van Moorsel: “Een kerkhof kan niet zomaar worden geruimd. Ook zijn er plannen vanuit de parochie om hier op de begraafplaats een Mariakapel en een opslagruimte voor onze spullen te realiseren.”

Van Moorsel heeft het plan opgepakt om een werkgroep te starten die zich verder verdiept in de historisch van het kerkhof in Budel-Schoot. Mensen die hierover mee willen denken kunnen contact met hem opnemen via tel. 0495-496456.

Tekst: Roy de Leijer

Foto Jos Meusen