Stichting Jan van Cranenbroek zoekt naar nieuwe locatie

BUDEL – Hulpsinterklazen en hun pietenaanhang kunnen zich al jaren van top tot teen laten aankleden en grimeren door de vrijwilligers van de Budelse stichting Jan van Cranenbroek (JVC). Om haar activiteiten in de toekomst te kunnen blijven voortzetten is de stichting op zoek naar een nieuw onderkomen.

Door Roy de Leijer

Naamgever van de stichting, Jan van Cranenbroek, had al op jonge leeftijd een grote passie voor het sinterklaasgebeuren. Van Cranenbroek was huisschilder van beroep. Daarnaast was hij actief als kunstschilder en grimeur. Hij verzorgde jarenlang de grime bij de toneelvereniging Budelse Comedie en bij pieten en hulpsinterklazen uit de hele regio. Ook regelde hij vroeger de intochten. “Dat werd daarvoor door de nonnen in Budel geregeld. Jan heeft dit na de oorlog van ze overgenomen”, zegt Jan Snelders, voorzitter van de stichting JVC.

Van Cranenbroek overleed in 2009 op 89-jarige leeftijd. De stichting was een paar jaar daarvoor al opgericht. Die heeft het in stand houden van het sinterklaasfeest in Cranendonck als voornaamste doelstelling.

De sinterklaasperiode is vanzelfsprekend een drukke periode voor de JVC’ers. Het geld dat wordt verdiend vloeit in zijn geheel terug naar de stichting. “We zijn allemaal vrijwilligers”, vertelt Frank van Eerdt van de stichting.

Ieder jaar komen verenigingen, scholen, bedrijven en sinterklaascomités – vooral uit Cranendonck – bij de stichting over de vloer. Frank: “Een pak in een doos meegeven doen we niet. De stichting staat voor kwaliteit. Iedereen gaat hier in vol ornaat de deur uit, zodat we weten dat alles perfect past. Dat geeft ons ook een voldaan gevoel.”

Het sinterklaasgevoel moet dit jaar nog wel een beetje op gang komen. Joost van Eerdt: “Op dit moment hebben we vijfentwintig verhuren gepland, normaal zijn dat er rond de tachtig. Het begint nu pas weer een beetje te leven.” Ook merkt de stichting dat er steeds vaker alleen om een hulpsinterklaas wordt gevraagd. Frank: “De verwachting is dat deze trend zich de komende jaren zal doorzetten.”

De stichting kan putten uit een zeer ruime voorraad van zo’n tweehonderd kostuums in alle soorten en maten. Kleding die kapotgaat wordt door een naaister onder handen genomen. Alleen al voor de goedheiligman kan er worden gekozen uit een dertigtal verschillende pakken. Frank: “We kunnen iedere hulpsinterklaas kleden. De baard is daarbij vaak de grootste uitdaging.”

Plooirokken zijn relatief nieuw in de verzameling kostuums. Vroeger was het pietengebeuren namelijk vooral een mannenbolwerk. Penningmeester Robbert Baten: “Maar de laatste jaren komen er steeds meer vrouwelijke pieten bij.” 

Tijdelijk onderdak
De stichting JVC verruilde haar onderkomen op bedrijventerrein ’t Inne in Budel onlangs voor een nieuwe tijdelijke ruimte. “Op onze oude locatie konden we niet langer blijven zitten”, vertelt Frank, “een aantal Budelse ondernemers heeft ons dit jaar gered.” Zij zorgden ervoor dat de stichting tijdelijk onderdak heeft gekregen bij het eveneens op ’t Inne gelegen Businesscenter Cranendonck. De stichting JVC is hiermee voorlopig uit de brand geholpen. Maar ondertussen blijft de stichting op zoek naar een nieuwe vaste locatie waar ze pakken kan laten hangen en waar de pieten en hulpsinterklazen drie weken lang kunnen worden aangekleed.

Voor meer informatie: Frank van Eerdt, tel. 06-23001459.