Zonnige Boomfeestdag in Cranendonck

SOERENDONK – Ruim tweehonderd basisscholieren uit de gemeente Cranendonck waren woensdag te gast op landgoed De Baronie van Cranendonck in Soerendonk. Daar hebben ze onder een heerlijk herfstzonnetje de handen uit de mouwen gestoken tijdens de lokale viering van de Nationale Boomfeestdag. 

In de gemeente Cranendonck konden leerlingen (veelal) uit groep 7 van de basisschool, inclusief kinderen van de asielzoekersschool in Maarheeze, zich woensdagochtend uitleven in de natuur. Dit jaar werden er ruim zestig inheemse fruitbomen geplant. Dat gebeurde op een bijzondere locatie: bij de boomgaard van de Baronie van Cranendonck. Die werd daarmee flink uitgebreid. In 2008 zijn hier de eerste bomen geplant. Bij de werkzaamheden werden de leerlingen onder meer geholpen door de Cranendonckse wethouder Karel Boonen. 

De voorgaande jaren werd er geplant bij de Randweg-Oost en de toegangsweg naar AZC Cranendonck in Budel. “Maar daar is geen plaats meer voor nieuwe bomen”, legt Jos Hendriks van de gemeente Cranendonck uit. Samen met collega-groenmedewerkers, de schoolgidsen van IVN Cranendonck, medewerkers van Attendergroen, Staro en vrijwilligers van ANV (Agrarische Natuurvereniging) Land van Cranendonck gaf hij instructies aan de kinderen. De natuurverenging gaat het terrein waarop de bomen zijn geplant beheren. De bomen worden afgerasterd. ANV Land van Cranendonck heeft plannen om het terrein te laten begrazen door runderen. 

De bomen die de kinderen aan de Van Schoonvorstlaan hebben geplant, bestaan uit inheemse soorten; appelbomen, kersenbomen, perenbomen, kastanjebomen en notenbomen. Achter het kasteeltje ligt (nog) een oude appelboomgaard, waarvan de meeste bomen uit het einde van de 19e eeuw dateren. De twee boomgaarden zijn 2,7 hectare groot. De vruchten die de boomgaarden opleveren, mogen (straks) door inwoners voor eigen gebruik worden geplukt.

Na de plantwerkzaamheden werden er educatieve spelletjes gespeeld onder begeleiding van vrijwilligers van het IVN.

Ieder jaar planten tijdens de Nationale Boomfeestdag zo’n 100.00 kinderen verspreid over heel Nederland 200.000 bomen. Het thema van de 65ste Nationale Viering Boomfeestdag was dit jaar ‘(met) bomen werken!’.