OLAT wandeltocht op zondag 20 november

REGIO – Zondag 20 november heeft OLAT weer een wandeling op het programma. Deze keer gaan ze genieten van een late-herfstwandeling in De Kempen. De start van deze winterserie is vanuit het Wapen van Westerhoven, Dorpsstraat 26, 5563 BD Westerhoven. Westerhoven ligt in het dal van de beken Keersop en Beekloop, die net buiten het dorp stromen. De wandelaars lopen direct in een mooie landelijke omgeving, in het beekdal van de Keersop. Het historisch beekdallandschap is weer in oude glorie hersteld, fraai meanderend. De kenmerken zijn kleinschalig en beslotenheid. De wandeling slingert er doorheen.  Hier treffen de lopers ook de Sint-Valentinuskapel, gebouwd in 1947. De route loopt verder langs de rand van recreatiepark De Kempervennen. De 10 km-wandeling splitst zich af. De andere afstanden komen vrijwel direct bij de eerste wagenrust. Na de pauze splitsen de afstanden. De 30 en 40 km gaan een grote lus maken in de richting van Valkenswaard. Mooie wandelkilometers leiden de wandelaars door de bossen, waar het genieten is van de late herfst. Na een afwisseling van smalle bospaadjes en brede dreven komt de caférust in zicht. Deze is bij de Malpie Hoeve. Na de pauze wordt de route vervolgd en blijft de Dommel een stukje in zicht. Inmiddels is men in natuurgebied De Malpie aangekomen. Dit prachtige gebied staat bekend om het uitgestrekte heidegebied met vele grote en kleine vennen. Grote vennen zijn het Molenven, het Wasven, het Pastoorsven, de Vaarvennen en het Groot Malpieven. Ook ziet men hier zandverstuivingen, onder meer nabij het Groot Malpieven. De Dommel stroomt dwars door het gebied, langs heide en beemden. Daarna volgt Borkel en Schaft. Op het eeuwenoude dorpsplein is de café-rust, bij het gezellige De Woeste Hoeve. Opnieuw doorkruisen de wandelaars de Westerhovense bossen.  Voor de 40 km hebben de routebouwers van OLAT een fraaie extra lus in zuidelijke richting uitgezet! Een lus met veel bijzonderheden. Behalve bossen treffen zij de voormalige visvijvers de Liskes, een prachtig natuurgebied waar de Beekloop de vijvers met elkaar in verbinding brengt. De wateraanvoer voor de Liskes komt via de vloeiweiden en de eerdergenoemde Beekloop. Hierna passeren ze de schut, een stuw in de Beekloop.  Dan volgt weer de soeppost! Alle afstanden zijn hier samen en gaan vast en zeker genieten van een lekker herfstsoepje.   Het laatste gedeelte van deze afwisselende wandeltocht breekt aan. De deelnemers lopen door een open landschap over zandwegen, door klaphekjes en over bruggetjes. Dan ziet men de kerktoren van Westerhoven. Dat betekent dat de finish in zicht is. Inschrijven kan op het startbureau of via https://inschrijven.nl/form/2022112015348-nl . De verzorging op de wagenrusten is bij het inschrijfgeld inbegrepen. Zie ook https://www.olat.nl/winterserie .