Rouw gaat mee naar het werk

Beste werkgever of leidinggevende,

Wist u dat mensen die een verlies meemaken, vaak hun uiterste best doen om er weer voor u te zijn en hun werk goed te doen? Dat ze zichzelf vaak veroordelen omdat dit nog niet lukt maar dat u daar weinig van merkt? U denkt dan wellicht dat het weer oké gaat. Uw medewerkers kunnen hun rouw echter niet samen met hun jas aan de kapstok hangen, als ze op hun werk komen.

Er is niet alleen rouw als er iemand overlijdt of als er iemand ziek is. Er is ook rouw als uw medewerker zijn of haar baan verliest, geen promotie krijgt of niet de functie die hij of zij graag zou willen. Die rouw valt vaak niet zo op, is soms zelfs onzichtbaar.

Hebt u daar aandacht voor? Of neemt u de binnenbocht omdat een gesprek te lastig kan zijn, u niet weet wat u moet zeggen of omdat u bang bent voor gedoe of vertraging? Dan kan rouw zich uiten als weerstand, conflict, commentaar op een werkproces of de inhoud van een project. Kijkt u dan wat er onder de weerstand of het conflict zit?

Rouw gaat mee naar het werk
Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld 150 dagen thuis zijn na een verlies. Velen van hen ervaren te weinig steun van u, als werkgever, vooral op de lange termijn. Hoe dan ook, rouw stopt niet als uw medewerker op het werk komt. 

Ik hoor u en uw collega’s vaak zeggen dat iemand in rouw de tijd moet nemen. En dat u het wel zult horen als uw medewerker weer in staat is om naar het werk te komen. Dat is goed bedoeld, maar helpt niet. Uw medewerker heeft ruimte nodig, maar ook afspraken en vooral blijvend contact. En steeds de vraag: wat is nodig om in contact te blijven? Wat is nodig om af en toe naar het werk te komen? Wat is nodig om weer te komen werken? Zonder dat u dit zelf invult.

Wat kunt u doen?
Hoe fijn is het als u de medewerker goed opvangt op zijn of haar eerste werkdag. Dat hij bijvoorbeeld niet alleen binnen hoeft te komen. Of zelfs thuis wordt opgehaald. Dat collega’s weten wat ze kunnen doen. Hoe uw medewerker dat graag wil, heeft u eerder al met hem besproken. 

Het is belangrijk dat u weet dat een rouwproces hard werken is. Naast het leven thuis en op het werk, is het een nieuwe fulltime baan die veel energie kost. Een baan ook zonder functiebeschrijving. Werken kan heel helpend zijn; werk geeft houvast, structuur en afleiding. Maar alleen als er op het werk ruimte is voor rouw. 

Bijvoorbeeld omdat er ruimte is voor de medewerker om zich even terug te trekken of er juist over te vertellen. Omdat hij flexibel kan werken in uren of dagen, op het werk of thuis. Of tijdelijk ander werk kan doen als concentratie en geheugen nog niet volledig meewerken. 

Dat vraagt van u oprechte aandacht, in contact blijven ook als uw medewerker het moeilijk heeft. Waarschijnlijk komt u dan uw eigen ongemak tegen. Daarom helpt het als u als werkgever of leidinggevende ook weet hebt van rouw. 

Ruimte voor rouw helpt het bedrijf verder
Als u deze ruimte geeft, in onderlinge afspraken én blijvend contact, dan is het werk een veilige plek. Van uw medewerker krijgt u loyaliteit en vertrouwen terug. Zo bewijst u ook uw organisatie een grote dienst. Rouw is immers geen privézaak, maar wordt nog te vaak als privé gezien. 

Meer weten over omgaan met verlies, rouw en trauma?
Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail voor een kennismaking: info@brightblue-coaching.nl. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars.

Jeanne van Mierlo, Verlies- en rouwtherapeut