Afscheid binnen de gemeentegrenzen

Deze maand wil ik toch nog eens benadrukken hoe mooi een afscheid binnen de gemeentegrenzen kan zijn. Als men kiest voor een niet kerkelijke uitvaart valt de keuze al snel op de aula van het crematorium. Hier is natuurlijk niets mis mee, maar eerlijk is eerlijk het kan ook gewoon in Cranendonck.

Steeds vaker maken we gebruik van de mooie theaterzaal van mfc De Borgh, een geweldige ruimte welke geheel naar wens is in te richten. Goed geluid en een fantastisch scherm voor het tonen van foto’s en/of filmpjes. Worden er veel mensen verwacht kan de tribune gebruikt worden, bij een kleiner gezelschap losse stoelen. Steeds vaker zetten we in de zaal tafels met stoelen, een kopje koffie erbij en de overledene als middelpunt van het samenzijn.  Vooraf of tussendoor maken we ruimte voor mooie woorden of een passend muziekstuk. 

Eigenlijk realiseren we zo een fijn laatste samenzijn, een samenzijn waar het ondanks de trieste reden ook nog best een beetje gezellig mag zijn. een samenzijn waarbij de overledene omringt wordt door de mensen die er bij leven toe deden.

Natuurlijk is de Borgh niet de enige locatie welke zich leent voor een mooi afscheid. Dit kan in goed overleg in vrijwel alle gemeenschapshuizen. Ook horecagelegen welke de ruimte hiervoor hebben staan open voor het organiseren van een afscheidsbijeenkomst. Of wat dacht u van ‘Het Kerkje’ in het centrum van Budel. Een bijzondere locatie, waarbij het met een kleiner gezelschap heel mooi en intiem is voor een afscheid.

De ervaring leert dat als u kiest voor een bovenstaande locatie de invulling van het afscheid vaak veel persoonlijker is, er is meer ruimte voor eigen inbreng en we hoeven niet zo stipt op de klok te kijken.

Na afloop van het samenzijn kiest men er vaak voor om in beperkt gezelschap de overledene naar het crematorium of de begraafplaats te begeleiden.