Dorine Wiersma schittert in Lexke Theatercafé met “Vlieg op!”

BUDEL – Op zaterdag 12 november stond Dorine Wiersma op het podium bij Lexke Theatercafé maar haar voorstelling ‘Vlieg Op!’. Het programma “Vlieg op” is een aaneenschakeling van liedjes. We maken kennis met een tikkie chaotische dame. In haar eerste lied meldt Dorine meteen dat ze altijd alles kwijt raakt: telefoon, sleutels, bril enz. Uiteindelijk vindt ze alles terug, op de meest vreemde plaatsen.

De lange lockdown heeft ook Dorine Wiersma niet onberoerd gelaten. Nadat ze thuis wel klaar was met klussen, is er veel nagedacht over het leven. Dat heeft mooie liedjes en bijzondere inkijkjes in haar ziel opgeleverd. Dorine is volstrekt authentiek. Wiersma blijkt in haar originele liedjes op een aangename manier onaangepast. Volgens Dorine Wiersma bestaan er gewone mensen en schooljuffen. Die laatsten hebben het vermogen om sociaal-pijnlijke momenten met zachte hand en heldere woorden tot een positief einde te brengen. Zij kunnen bijvoorbeeld lastige ouders op een ouderavond subtiel het zwijgen opleggen. Dat doen ze door vervelende vragen of opmerkingen rechtstreeks terug te koppen met een wedervraag. Dorine Wiersma is beslist ongeschikt als juf hoewel ze het graag zou willen zijn. Nou, dan maar vriendin worden met de juf.

Het lied -Het Binnenhof- is zowel inhoudelijk als muzikaal een absoluut hoogtepunt met een prachtige Keltische Middeleeuwse melodie. Het lied is geschreven tijdens de coronacrisis, iedereen was het oneens met elkaar en ook de politici maakten er een potje van. Het Binnenhof moet nodig worden verbouwd en ook de politici moeten een andere mindset krijgen. Want de “voegen van het Binnenhof zijn zwak. Doorgeslagen stoppen sluiten kort in het debat.” Maar de renovatie biedt hoop op een nieuwe politieke vorm, een  tweede kans voor politici. Of politici die tweede kans allemaal aangrijpen is maar zeer de vraag, maar het lied is zowel inhoudelijk als muzikaal een absoluut hoogtepunt in het programma.

Op een grappige manier geeft ze daarna moeders de schuld van alle ellende in de wereld en in een volgend lied wordt Lange Frans met zijn denkbeelden door de mangel gehaald. 

In De draverij der diagnosen bezingt ze als een sportcommentator op hilarische wijze narcisme, adhd, borderline en andere aandoeningen.  Het is een verslag vanaf de renbaan, waar Narcisme, Depressie, Borderline, Stralingsziekte, ADHD, Autisme en nog een aantal gehandicapte paarden de race om de zieligheidsaandacht strijden. Een lied met lappen tekst, die ze moeiteloos in een razend tempo opsomt.  De race wordt gewonnen door de favoriet FOMO (Fear Of Missing Out).

Wiersma is klassiek geschoold als gitarist, en dat hoor je. Vlieg op is vooral een liedjesprogramma waarin Wiersma tussendoor ook wat verhalen vertelt.

Maar haar forte is toch vooral haar liedjes en haar sterke gitaarspel.

Ze speelde bijvoorbeeld een compilatie van 3 Keltische liederen en daarin kwam sterk haar klassieke opleiding naar voren. De zaal bleef muisstil tijdens dit instrumentale stuk.

De bezoekers van Lexke hebben een prima avond gehad. De ongedwongen manier van optreden van Dorine Wiersma en de goede teksten van de liedjes vroegen om een luisterpubliek en dat heeft ze gekregen.

Foto’s Bart Cuijpers