Corsothema 2023: Hocus Focus

VALKENSWAARD – Zaterdagmiddag is in de foyer van De Hofnar het nieuwe thema bekend gemaakt voor het bloemencorso 2023. In het bijzijn van ruim honderdvijftig bouwers is het nieuwe motto op feestelijke wijze gepresenteerd. De algemene opinie: een mooi thema. Daar kunnen we wel iets mee.

Door Evert Meijs

Voorzitter van de Stichting Bloemencorso Valkenswaard, Gabriella Buijs, en een collega ontvangen iedereen in de foyer alvorens de voorzitter even na twee uur iedereen welkom heet. Enige spanning is voelbaar onder de talrijke aanwezigen. “De laatste keer dat we hier met elkaar bijeen waren, was november 2019. Wat is er veel gebeurd in de tussentijd. We zijn blij dat we het corso hebben kunnen behouden en dat we ook door kunnen gaan”, aldus Gabriella, die benieuwd is wat iedereen ervan zal vinden. “Laat je verrassen, verwonderen en wees blij dat we met elkaar aan een nieuw thema kunnen werken”, zegt ze. “Ik ben benieuwd naar de creatieve geesten en de processen die gaan ontstaan”. 

Jeroen Bosch en Escher

Themacommissieleden Maud legt vervolgens uit dat de commissie blij is dat ze weer over een nieuw thema mochten nadenken. “We hebben De Wereldse Feesten een aantal jaren in ons hoofd gehad en nu wordt het tijd om iets heel anders te gaan doen. Nu wordt het een heel vrij thema: eigenlijk alles kan als je je aan de basisregels houdt. Het filmpje zal heel veel zeggen over de vrijheid en de creativiteit die we van jullie gaan vragen”.  Na wat haperingen start het filmpje waarbij te zien is dat twee musici hun cello op virtuoze wijze bespelen voor een publiek in fraaie kostuums uit de pruikentijd. Tijdens deze muziek verschijnen allerlei afbeeldingen van dieren met gefantaseerde poten, oren, slurven en gezichten. Het doet soms denken aan de dieren zoals Jeroen Bosch die ooit op het doek vastlegde. Dan verschijnt er een oerwoud, ogen, een tekenfilmpje, kinderen in de regen, omgekeerde paraplu’s en weer ogen van reptielen. Aziatische fragmenten en weer de twee cellisten. Ook Escher-achtige afbeeldingen passeren de revue evenals een corsowagen uit het verleden. Een modern stadgezicht en het Meisje met de Parel wordt ondersteboven geprojecteerd. Dan volgt een applaus en verschijnt de titel Hocus Focus, met als ondertitel Het is niet wat het lijkt.

Iedere groep krijgt van de commissie een klein werkopdrachtje. “In de goodiebag zitten gekleurde kaartjes. Pak van elke kleur een kaartje waaronder een voertuig en een omgeving. Combineer deze elementen op een grappige manier”, zegt Maud, die de aanwezigen ’n half uur geeft om een ontwerpje te maken. Dan stapt van elke groep iemand naar voren, neemt een tas in ontvangst en al snel wordt aan elke tafel driftig gesproken over een nieuw ontwerp voor het gezelligste Dahliafeest van Brabant, dat overigens niet alleen draait om het corso. “Ook de horeca wordt er nadrukkelijk bij betrokken en de cultuursector. Het moet een lopend evenement worden, geen zit-feest”, volgens Gustaaf, die suggereert dat de tribunes van het corso misschien wel komen te vervallen.

Verrassend standpunt of perspectief

In het tasje zitten ook de reglementen en de nodige suggesties die gebruikt kunnen worden rond het thema Hocus Focus. Maar ook de planning staat al op papier. Zo is week 1 2023 de uiterste aanmeldweek voor het definitieve ontwerp van de wagens. In de daarop volgende weken vinden 10-minuten-gesprekken plaats met de themacommissie. In week 23 start de opbouw van de tenten en onderaan de pagina: week 36-37: 8, 9 en 10 september Corso + Cultuurfestijn met op zondag het 70ste corso. De officiële opdracht luidt: Bedenk een wagen, gebaseerd op een onderwerp of verhaal dat komt vanuit een verrassend standpunt, perspectief of zienswijze. Houd hierbij rekening met ondersteuning van het geheel door audio en geluid.

In de goodiebag zit ook een bril met opvallende reptiel-achtige ogen. Hier en daar zet iemand de bril op, tot grote hilariteit van de groepsleden. Meer en meer ruwe schetsen ontstaan bij de groepen en mede onder het genot van een aangeboden drankje komt er de sfeer goed in.

Ook aan de jeugd is gedacht. De Stichting nodigt de jeugd expliciet uit om een fantasiedier te maken of om een mytisch beest te ontwerpen. Ook een dier van een andere planeet zou onderwerp voor een corsowagen kunnen zijn.

Er worden onderling al afspraken gemaakt over een ontwerp terwijl enkele peuters door de foyer stappen en op gsm’s de eerste ontwerpideeën worden opgezocht. Hocus Focus is een thema waarmee inderdaad iedereen vooruit kan. Valkenswaard gaat zich wederom inspannen om de corsocultuur eer aan te doen op de representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid