Theatervoorstelling ‘Coronamonologen’ in première

CRANENDONCK – Na eerst een podcastserie en een boekje is er nu ook de theatervoorstelling ‘Coronamonologen’. Hierin vertellen inwoners van Cranendonck over hun persoonlijke ervaringen met corona.

De gemeente Cranendonck werd in het voorjaar van 2020 hard geraakt door de eerste coronagolf. De plannen voor de Coronamonologen zijn vrij kort daarna ontstaan. Met het kunstproject wil CAC (Community Art Cranendonck) een compleet beeld schetsen van de impact van corona op de Cranendonckse samenleving en daarnaast ook een bijdrage leveren aan het verwerkingsproces. 

Hiervoor liet CAC de verhalen van inwoners vastleggen door de Vlaamse schrijver, theater- en radiomaker Corinne Heyrman. Voor een podcastserie interviewde zij Cranendonckers over hun corona-ervaringen. Ze sprak onder meer met nabestaanden, ondernemers en mensen die in de zorg werkzaam zijn. 

Heyrman schreef ook de voorstelling ‘Coronamonologen’. Ellen ten Haken, regisseur en theatermaker bij RICK neemt de regie voor haar rekening. RICK werkt vanuit CAC (Community Art Cranendonck) bij de Coronamonologen samen met Cordaad Welzijn en Cultuurcraan.

De voorstelling telt drie aktes. In de eerste akte ‘negen maart 2020’, de dag waarop door Corona voor verschillende mensen hun leven drastisch veranderde, krijgen twee koppels corona met langdurige, ernstige consequenties én moet een verpleegkundige plotseling een triage- afdeling starten. Met het echtpaar Jan Vlassak en Gonny Goertz en spelers Ceciel van Himbergen en Bep van Buul. 

De tweede akte ‘Covidlover’ vertelt met name over de zorg in tijden van corona. Hoe de pandemie ons heeft overweldigd en hoe je ook op een andere manier naar het virus kan kijken. Met beeldend kunstenaar Florence Husen en spelers Zoya Vranovsky, Ceciel van Himbergen en Bep van Buul. 

‘Een Hommage’, de laatste akte, is een eerbetoon aan alle mensen die iets of iemand zijn verloren door corona. Met uitvaartverzorger Martin Horst en Paula Kunnen wiens partner is overleden aan corona en spelers Dennis Roosenberg, Ceciel van Himbergen en Bep van Buul.

Na afloop van de voorstelling is er de mogelijkheid voor bezoekers om hun coronaverhaal te vertellen. Medewerkers van welzijnsorganisatie Cordaad leiden dit gesprek. 

De voorstellingen zijn op donderdag 24 november in gemeenschapshuis De Reinder in Budel-Schoot, vrijdag 25 november in Theater De Borgh in Budel en op zondag 27 november in De Smeltkroes in Maarheeze. De voorstellingen beginnen telkens om 20.00 uur. Kaartverkoop: www.rickraakt.nl/coronamonologen, www.deborghbudel.nl en aan de kassa van de theaters. 

Coronavirus impact on theatre and the performing arts and the Covid-19 response is theater concept with the comedy mask and the one for tragedy wearing protection face masks on red velvet background