Vliegendoder

De vliegendoder is wel zo goed als de laatste graafwesp die we laat in de herfst nog kunnen aantreffen. Een graafwesp is een solitaire wesp die meestal in de grond nestelt en waarbij iedere soort zijn eigen soort prooi heeft die zij tracht te vangen. Solitair betekent hier dat ze alleen in een eigen gegraven nest leeft. Soms wel met velen met ieder hun eigen nest bij elkaar. Het vrouwtje doet daarbij al het werk, het nest graven, meerdere prooien vangen en met haar angel verdoven, deze in het nest brengen en daar dan een eitje op leggen. En dat allemaal om te zorgen dat het larfje wat uit het eitje komt voedsel heeft. Volgegeten kan dat larfje verpoppen en overwinteren en dan komt er volgend jaar een nieuwe wesp boven de grond.  Er zijn in Nederland wel zo’n 170 soorten graafwespen. En heel veel daarvan zijn vernoemd naar de prooisoort die ze vangen, zoals rupsendoder, spinnendoder, vlinderdoder, wantsendoder en zo voort. Op de foto zien we een graafwesp die een vlieg gevangen heeft en zij heeft als naam, ‘vanzelfsprekend’, vliegendoder. Veel van deze wespen hebben een geel gebandeerd achterlijf wat we herkennen van onze ‘lastige’ limonadewespen. Bij de graafwespen kun je gerust bij de nestjes kijken wat ze aan het doen zijn, steken doen ze niet (of bijna nooit). De vliegendoder is ook nog mooi herkenbaar aan de gele u op haar voorhoofd.

Info Wiel Zentjens   w.zentjens@chello.nl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA