Een portret van Fanny en Felix deel 2

HAMONT-ACHEL – De Cultuurkring Hamont-Achel organiseert op donderdag 24 november om 14.00 uur: ‘een portret van Fanny en Felix, deel 2’. Dit gaat door in Cinema Walburg, Kerkstraat 28 in Hamont. De inkom is gratis met een cultuurpas, een los ticket kost €7. 

Fanny Cäcilie Hensel-Mendelssohn Bartholdy was een Duitse pianiste en componiste.

Zij was de oudste van vier kinderen van de rijke zakenman Abraham Mendelssohn en de pianiste Lea Mendelssohn (geboren Salomon). Ze was kleindochter van de filosoof Moses Mendelssohn en zus van de componist Felix Mendelssohn Bartholdy

Fanny kreeg haar eerste pianolessen van haar moeder en speelde al op 13-jarige leeftijd, op haar vaders verjaardag, alle 24 preludia uit Das wohltemperierte Klavier van Bach uit het hoofd. Na een korte studie bij Marie Bigot in Parijs en bij Ludwig Berger werden Fanny en Felix in 1820 aangemeld bij de Sing-Akademie zu Berlin, die werd geleid door Carl Friedrich Zelter, van wie bekend is dat hij Fanny muzikaal hoger aansloeg dan haar broer. Hij schreef dat in 1816 in een brief aan Goethe (in een tweede brief uit 1831 was hij van mening dat zij “speelde als een man”, voor hem de grootste lof die hij een vrouw kon geven).

Foto: Fanny’s muziekkamer aan de Leipziger Strasse in Berlijn, schilderij van Julius Helfft uit 1849