Planeten waarnemen terwijl meteoren langs schieten

REGIO – Als november en december gevuld zijn met koude heldere nachten zijn er toch nog een aantal objecten aan de hemel zichtbaar. Naar het einde van het jaar toe kunnen we nog een meteorenzwerm zien en zijn er planeten goed te vinden.

Planeten waarnemen

In het begin van de maand november kwam Mars steeds op na zonsopkomst maar dit is veranderd tegen het einde van de maand. Je zal mars nu kunnen zien net na zonsondergang aan de noordoostelijke horizon als hij hoog genoeg staat. In december zal Mars tegenover de zon staan en helder aan de hemel staan in het sterrenbeeld stier. Tijdens november zijn Mercurius en Venus zo goed als onzichtbaar maar in december kan je Mercurius waarnemen tijdens de tweede helft van de maand net na het ondergaan van de zon. Venus zal de laatste dagen van het jaar links onder Mercurius verschijnen, steeds zijn ze kort zichtbaar.

Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus zijn in november steeds zichtbaar aan het begin van de avond na het ondergaan van de zon. In december zijn de eerste drie heel de nacht zichtbaar alleen Neptunus zie je alleen tijdens de avond. Om de exacte locatie te weten van de planeten zodat je ze kunt waarnemen kan je sterren apps gebruiken of kan je op de website stellarium.org je locatie ingeven om te zien waar je heen moet kijken. De planeten zullen zichtbaar zijn zoals sterren tenzij je bijvoorbeeld met een telescoop kijkt, alleen mars is degene die anders is omdat deze een bruinige/rode gloed heeft.

De Geminiden

Net zoals augustus is december een goede maand om vallende sterren te spotten. Alleen is het in december een andere meteorenzwerm die aan de hemel zal verschijnen. Deze meteorenzwerm is de op één na grootste die de aarde passeert. Wat ook speciaal is, is dat het ‘moederobject’ geen komeet is maar de planetoïde Phaethon. Een planetoïde is een stuk materie die net zoals planeten in een baan rond de Zon bewegen. De meteoren die wij kunnen zien zijn stofdeeltjes die afkomstig zijn van het moederobject en lichten op omdat ze door de aardatmosfeer heen komen.

Het hoogtepunt van de Geminiden zal plaatsvinden om 11.15 u op 14 december, dit is niet het beste momentum ze te kunnen spotten aangezien het dan overdag is. Zo een 11 uur later om 22.30 is het beste moment om ze te kunnen zien. Tijdens een hoogtepunt passeren er gemiddeld 120 meteoren per uur. Met de omstandigheden hier zouden wij er circa 25 tot 36 meteoren per uur kunnen zien. Je kan ze herkennen aan hun snelle, gelige, heldere en korte sporen die dan snel door de hemel heen flitsen. Het enige dat je die nacht nog nodig hebt om ze te kunnen zien is een heldere nacht met zo min mogelijk lichtvervuiling. Je kan ook al meteoren zien vanaf 7 december tot en met 16 december maar buiten het hoogtepunt zullen deze dus minder vaak zichtbaar zijn.

Vergeet dus zeker niet eens in de lucht te kijken in de avond om één van deze ruimteobjecten waar te nemen. Om meer te weten of te leren over de stand van de planeten of het waarnemen van een meteorenzwerm kan je altijd terecht bij plaatsen zoals de Noorderkroon in Achel. Vaak organiseren deze ook kijkavonden, dus hou dat zeker in het oog op hun insta pagina (noorderkroon_achel) of website (http://noorderkroon-achel.be).

Door Melissa van Wijngaarde