Korstmos

Op veel bomen groeien korstmossen omdat ze vocht nodig hebben, meestal in de vorm van regen wat meekomt met de luchtstromen. Daarom groeien deze mossen en ook algen aan de kant van de boom die het meest in de wind staat.  Korstmossen zijn eigenaardige dubbelwezens die opgebouwd zijn uit schimmels en algen. Vroeger dacht men dat de twee in symbiose leefden, maar dat blijkt niet waar, de schimmel kapselt de alg helemaal in en onttrekt daar z’n suikers van die ze onder invloed van licht maken van CO2 en water.

De drie belangrijkste stoffen die grote invloed hebben op korstmossen zijn zwaveldioxide, ammoniak en stikstofoxiden.  Zwaveldioxide gassen, bijvoorbeeld afkomstig van industriegebieden of uitlaatgassen kunnen ervoor zorgen dat alle korstmossen verdwijnen. 

En zo zorgt ammoniak, afkomstig van bemesting in landbouwgebieden, ervoor dat er meer soorten komen die van een hogere zuurgraad houden. Korstmossen kunnen goed tegen weer en wind, droogte en storm, maar zeer gevoelig voor luchtvervuiling. Korstmossen meten onze luchtkwaliteit en ze kunnen ons waarschuwen als de luchtkwaliteit slecht is. 

Zo gebruiken wetenschappers al tientallen jaren korstmossen als hulpmiddel om de luchtkwaliteit te beoordelen.  Het korstmos op de foto is gemaakt op de Weerterheide en dat betekent dat de lucht in Cranendonck vrij zuiver is! 

Foto en tekst Jan de Bruijn. 

Heeft u ook een mooie landschap of natuurfoto van of over Cranendonck?  Mail deze gerust naar cranendonckinbeeld@gmail.com met vermelding van de locatie, en mogelijk wordt het geplaatst.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA