Kerst-inn Cranendonck viert derde lustrum

CRANENDONCK -Met een uitgebreid programma zorgt Kerst-inn Cranendonck er na twee jaar afwezigheid weer voor dat ook alleenstaanden in de gemeente Cranendonck op eerste kerstdag onder de pannen zijn. De kerstactiviteit wordt dit jaar voor de vijftiende keer gehouden.

Door Roy de Leijer

In 2020 en 2021 werd Kerst-inn Cranendonck vanwege de geldende coronamaatregelen in een alternatief jasje gegoten. “We hebben toen kerstpakketten bij onze gasten bezorgd”, vertelt Anja van de Burgt. Samen met haar man Leon en het echtpaar Ben en Sjaan Kursten verzorgt ze het particuliere initiatief. 

De kersthappening wordt gehouden voor mensen die met de feestdagen alleen thuiszitten. Dat kunnen bijvoorbeeld weduwen en weduwnaars zijn, maar ook andere alleenstaanden, zoals zussen en broers. Ook echtparen, die eerste kerstdag liever niet alleen willen vieren, zijn welkom. 

De organisatie kreeg in 2017 versterking van Anja en Leon. Anja: “We vonden het een leuk initiatief. Bovendien ging mijn schoenmoeder er al naar toe” De Dorpleiners namen het stokje over van Karel van Steenbergen. Hij was een van de initiatiefnemers van het eerste uur. Zijn in 2011 overleden echtgenote Mary kwam op het idee om op eerste kerstdag een gezellige activiteit te houden voor mensen die deze dag samen met anderen willen doorbrengen en daar anders geen gelegenheid voor hebben.

Met een kerst-inn wilden de echtparen het kerstgevoel, zoals dat in veel huiskamers aanwezig is, ook door deze groep inwoners laten ervaren.

“Het idee is geboren op eerste kerstdag 2005. Toen waren we met Mary en Karel bij ons thuis aan het gourmetten”, vertelt Sjaan Kursten. Er is bewust gekozen voor eerste kerstdag en niet voor een dag net voor of na de feestdagen. Ben Kursten: “Eerste kerstdag is een bijzondere dag, we vinden dat mensen dan niet alleen moeten zijn.”

De eerste Kerst-inn Cranendonck ging in 2006 met acht mensen van start. Sjaan: “In de jaren daarna zijn wij gegroeid naar vijftig gasten, meer willen we ook niet.” Anja vult aan: “Het moet voor ons ook leuk en behapbaar blijven.” 

Leon van de Burgt: “Mensen worden onder meer via de sociaal makelaars in de gemeente Cranendonck op het bestaan van de kerst-inn gewezen.”

Na twee jaar afwezigheid door corona wordt de kerst-inn dit jaar voor de vijftiende keer gehouden. Veel mensen kijken uit naar de lustrumeditie, weet Sjaan: “Het hele jaar krijgen we reacties en vragen van mensen.” 

De happening op eerste kerstdag staat vooral in het teken van gezellig samen zijn. Bezoekers kunnen samen spelletjes doen en genieten van een heerlijk kerstdiner. Ook is er een muzikaal programma, met onder meer accordeonist Piet Slenders. Verder bestaat er voor bezoekers de mogelijkheid een eigen gedicht of (kerst)verhaal voor te dragen.

Vanaf 12.00 uur worden de gasten welkom geheten met koffie of thee en iets lekker. Vanaf 13.00 uur kunnen er allerlei spelletjes worden gedaan. Aanschuiven voor het kerstbuffet kan vanaf 16.00 uur. Het programma duurt tot 19.00 uur. “Ook dit jaar krijgt iedereen een klein cadeautje mee naar huis”, vertelt Anja.

Dankzij de financiële steun van verschillende sponsors bedraagt de eigen bijdrage ook dit jaar 25 euro. Mensen die niet in de gelegenheid zijn om eigen vervoer te regelen, kunnen dit bij het aanmelden aangeven. 

Aanmelden voor Kerst-inn Cranendonck kan tot 15 december via kerstinncranendonck@gmail.com of Ben Kursten, tel. 0495-492798 en Anja van de Burgt, tel. 06-25361356. 

Foto Sjaan en Ben Kursten en Anja en Leon van de Burgt.