Meer dan helft ganzen aan kanaal gevangen

PELT – Het Natuurhulpcentrum uit Oudsbergen heeft op 29 november 26 van de 42 witte boerenganzen aan het kanaal Bocholt-Herentals ter hoogte van Neerpelt centrum gevangen. Het aantal ganzen was de afgelopen jaren flink gegroeid en veroorzaakte steeds meer hinder. De grote groep bevindt zich soms bij de Passantenhaven, soms noordelijk bij het nieuw Tichelspeelpleintje of verder in de weilanden en tuinen van het Broeseind. Ganzen zijn zeer territoriale vogels en willen wel eens mensen aanvallen die hun territorium binnendringen. Vooral in het broedseizoen en bij het opgroeien van de jonge kuikens zijn de ouders  sterk beschermend. Meestal blijft het gewoon bij blazen of sissen en een beetje achtervolgen. Maar nogal wat mensen voelden zich toch bedreigd en kozen een andere route om te wandelen of te fietsen om de ganzen te vermijden. Daarnaast lieten de ganzen op ongewenste plekken, zoals bij het nieuwe speeltuintje, nogal wat uitwerpselen achter. De gemeente besloot daarom na overleg met het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen om ongeveer de helft van de populatie af te vangen. Uiteindelijk werden er 26 van de 42 gevangen. Het Natuurhulpcentrum zal de verwilderde witte ganzen ter beschikking houden voor mensen die graag thuis een gans willen houden. Het zijn uitstekende  wakers die ook nog eens het gazon kort houden.