Liam en Amy uit Hamont-Achel in de prijzen Nederlandse Muziekwedstrijd

HAMONT-ACHEL – Liam en Amy Nassereddine uit Hamont-Achel zullen afgelopen zaterdag niet snel meer vergeten. Uit meer dan 450 online inzendingen selecteerde de jury hun video voor de Samenspelprijs tijdens De Muziekdag in de Nederlandse stad Utrecht. Op het podium kregen de jonge muzikanten een daverend applaus terwijl hun prijzen werden uitgereikt door presentator Klaasje Meijer (oud-K3).  De Muziekdag is de feestelijke afsluiting van De Muziekwedstrijd, een online wedstrijd waarin kinderen van 4 tot en met 12 jaar kunnen deelnemen door een video met hun optreden in te sturen. Dat kan bijvoorbeeld met een telefoon vanuit een slaapkamer of in de muziekles. Volgens organisator het Prinses Christina Concours is het een laagdrempelige manier om kinderen enthousiast te maken om met muziek bezig te zijn. Iedereen kan meedoen, ongeacht genre en of iemand les heeft of niet. Ook ervaring is geen vereiste. Bij De Muziekwedstrijd zijn alle soorten instrumenten en ook jonge zangers welkom om mee te doen.

Bijzondere prijzen
De kinderen winnen geen 1e, 2e of 3e prijzen zoals eerder bij de wedstrijd het geval was. Vanaf dit jaar zijn de prijzen veranderd en genoemd naar verschillende muzikale vaardigheden. De gedachte is dat ieder kind goed kan zijn in een bepaalde vaardigheid en dus een prijs kan winnen. En als allerbelangrijkste: plezier hebben in het muziek maken. Daarom zijn er prijzen als de Originaliteitsprijs, de Muzikaliteitsprijs en de Samenspelprijs. De jury keek goed naar hoe de inhoud van de prijs kan bijdragen aan de muzikale ontwikkeling van een winnaar. Kinderen deden mee in 3 categorieëen: categorie 1 (4 t/m 8 jaar), categorie 2 (9 t/m 12 jaar) en categorie 3 (groepschallenge, 4 t/m 12 jaar). De laatste categorie is nieuw dit jaar. Liam (12 jaar, piano) en Amy (10 jaar, saxofoon) wonnen hun prijs in de 2e categorie van de wedstrijd. Ze mogen een workshop of voorstelling uitkiezen die tijdens de Kindermuziekweek in maart 2023 in Nederland gegeven wordt. 

Prinses Christina Concours 55 jaar
Het jubilerende Prinses Christina Concours laat kinderen en jongeren al 55 jaar kennismaken met muziek en stimuleert hen in hun muzikale ontwikkeling. Met concoursen, een rijdende concertzaal en De Muziekwedstrijd voor de allerjongsten, is het Prinses Christina Concours een toonaangevend podium voor muziekeducatie en talentontwikkeling. Dankzij de concoursen van het Prinses Christina Concours maakten vele musici en muzikanten een vliegende start. Eerdere winnaars van De Muziekwedstrijd deden succesvol mee aan de concoursen en zijn nog steeds muzikaal actief.

Foto Amy en Liam Nassereddine en Klaasje Meijer