Wico plant een bos

PELT – Een veertigtal leerlingen van de Wico Juniorcampus heeft op dinsdag 29 november 525 bomen geplant op een stuk grond dat de gemeente Pelt ter beschikking stelt. De bomen kochten ze met het geld dat een aantal acties in het – groene – laadje  gebracht hadden. Met de aanplant willen de leerlingen ook echt iets bijdragen op het vlak van milieu en duurzaamheid. 

In 2015 lanceerde de Verenigde Naties de ‘duurzame ontwikkelingsdoelen’, de zogenaamde SDG’s) Niet veel later nam WICO deze doelen op in haar werking en nog steeds worden ze met extra aandacht bestudeerd, zo ook in de Masterclasses ‘duurzaamheid’ en ‘wetenschappen’ op de Juniorcampus. De leerlingen leren er veel over biodiversiteit en bedenken kleinere (én grotere) acties om aandacht te vragen voor verschillende thema’s. 

Zo vatten een aantal leerlingen dit voorjaar het plan op om een effectieve aanplant te realiseren.

Na heel wat mailtjes en telefoontjes bleek dat het nog niet zo gemakkelijk is om bomen te planten. Grond is namelijk schaars. Gelukkig kwamen de leerlingen via hun onderzoek ook terecht bij de gemeente en De Winning, waar ze op heel wat medewerking konden rekenen. De gemeente stelde een stukje grond ter beschikking aan de De Vrundenweg. Daar werden bij een zware storm zes jaar geleden alle hoge bomen geveld. De gemeente freesde het perceel en De Winning zorgde voor de plantgaten.

Met een aantal acties op school vulden de leerlingen hun groene spaarpot en konden ze jonge bomen en struiken aankopen. Er werd gekozen voor een mix van inheemse soorten. Op 29 november plantten de jongeren de bomen aan De Vrundenweg in Pelt. Hun branie en ondernemingszin van vandaag zorgt ervoor dat ze op deze plek over 20 jaar, in 2042, een bos zullen vinden om met de eigen kinderen in te genieten. 

Foto Ben Ieven