Dag van de natuur in het Hageven

PELT – Op 26 november, de dag van de natuur, gingen vrijwilligers aan de slag in het Hageven. Ze verzamelde zich in de wulp en trokken daarna samen naar een stuk heide waar struiken getrokken moesten worden.

Door Melissa van Wijnaarde

Natuurpunt zorgt er altijd voor dat elk natuur gebied goed onderhouden wordt en niet bijvoorbeeld 1 plantensoort gaat overheersen. Het is daarom ook van belang dat ze samen met de hulp van vrijwilligers beheer werken kunnen doen. Zo kunnen ze sneller een groot gebied aanpakken en blijft het ecosysteem helemaal up to date.

Hier in Pelt in het Hageven werden de kleine dennenbomen weg gehaald in een stuk heide. Deze boompjes moeten als ze nog klein zijn weg gehaald worden. Want de boompjes zorgen voor schaduw en het dichtgroeien van de toevlucht voor insecten. De heide zou daardoor veranderen en als er echt niks gedaan zou worden dan staat er uiteindelijk alleen maar een bos. Dit zou niet goed zijn voor de biodiversiteit. Alle insecten, dieren en plantensoorten die er nu zijn zouden dan kunnen verdwijnen. Ook de koeien die er rond lopen en rond grazen helpen om de heide goed te onderhouden, deze gaan alleen niet graag grazen waar de boompjes staan want die prikken de koeien. Dus als gevolg gaan de koeien daar ook niet meer grazen wat dus niet goed is.

Eenmaal iedereen verzameld was om 9 uur ‘s ochtends vertrokken ze naar een stuk heiden. Daar kreeg iedereen de uitleg van wat de plannen waren. De boompjes moesten zo kort mogelijk afgeknipt worden met de snoeischaren en de allerkleinste moesten getrokken worden. Zo werd voorkomen dat deze boompjes verder kunnen groeien. Na 3 uur was een groot stuk helemaal dennenboom vrij. De groep van vrijwilligers komt niet alleen samen tijdens de dag van de natuur maar zal vaker beheer werken houden. Vrijwilligers zijn altijd welkom kijk daarvoor zeker even op de website via natuurpunt bij bezoekerscentrum het Hageven of op de Facebook pagina van het Hageven zelf.

Foto’s MvW