Kunstlezing door Ingrid Gaasterland: Kunst in de Advent

HEEZE – U bent van harte welkom in Dorpshuis ’t Perron in Heeze op donderdag 8 december om 19.45 uur bij de Kunstlezing door Ingrid Gaasterland: Kunst in de Advent met begeleiding live muziek op saxofoon door Jan van Winkel. De lezing wordt aangeboden door stichting Vrienden van de Bibliotheek Heeze-Leende.

De Advent is een bijzondere periode; de opmaat naar Kerstmis. Voor veel mensen de meest sfeervolle tijd van het jaar! De tijd waarin we uitzien naar het licht, de tijd waarin in de Christelijke kerk de komst van Jezus wordt verwacht. Het Latijnse woord voor ‘komst’ of ‘het komen’ is adventus, en daarom worden de vier weken vóór Kerstmis Advent genoemd.

De Bijbelteksten en verhalen rondom Advent en Kerstmis hebben vele kunstenaars uit alle tijden geïnspireerd. Zowel in de schilderkunst en beeldhouwkunst als ook in de muziek en in de literatuur zijn de thema’s aankondiging, verwachting en geboorte maar ook het licht op prachtige en soms ontroerende wijze vormgegeven.

In een sfeervolle lezing verkennen we de verschillende kunstuitingen rondom het thema Advent door de eeuwen heen. Kunst uit verschillende landen, van de middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw, en van verschillende disciplines passeren de revue. Engelse Carols naast een van de vele Magnificats; de Annunciatie van Donatello en Fra Angelico, maar ook werk van Bradi Barth en Henry Ossawa Tanner. Daarnaast kijken we naar de oorsprong van tradities als de adventskrans, de kerststal en de kerstboom. Kortom een prachtige lezing om alvast in de sfeer te komen en meteen iets op te steken.

In een sfeervolle lezing komen diverse kunstuitingen langs rondom de Advent door de eeuwen heen. Als ervaren kunstdocent geeft Ingrid Gaasterland lezingen die aansluiten bij actuele exposities of culturele gebeurtenissen. Hierbij maakt ze een verbinding tussen de beeldende kunst, de muziek, de geschiedenis en waar mogelijk het heden.  Toegang bedraagt € 5 voor niet-leden, leden van Bibliotheek Dommeldal betalen € 3.

Meer informatie en reserveren: www.bibliotheekdommeldal.nl/activiteiten.